Kiderült, melyik a legegészségesebb hús

Elmondta, hogy a hús a kiegyensúlyozott étrend fontos eleme, vitaminokat, nyomelemeket, aminosavakat és fehérjét tartalmaz. Mind a fehér, mind a vörös húsnak jelen kell lennie az étrendben – írja a Sports.kz.

Az orvos a Tula Hírszolgálatnak adott beszélgetésben hozzátette, hogy a marha- és borjúhúst tartják a legdiétásabb és legbiztonságosabb húsfajtáknak. Ezek könnyen emészthetőek, és normalizálják a gyomorsavasságot. A birkahús kevesebb koleszterint tartalmaz, de emésztési problémákkal küzdőknek, gyerekeknek és időseknek nem ajánlott. A sertéshús zsírosabb, de hasznos az emésztés szempontjából. A baromfihús diétás fehérjeforrás, de a vashiány elkerülése érdekében nem szabad csak csirkemellet enni.

Egy felnőtt számára a húsfogyasztás normája napi 150 gramm, heti egy-két alkalommal. A hús teljes kerülése aminosav-, vas- és B12-vitaminhiányhoz, valamint a bélflóra romlásához vezethet. A hússal való visszaélés székrekedést, 2-es típusú cukorbetegséget, megnövekedett koleszterinszintet, rákkockázatot és gyorsabb öregedést okozhat.

A Medic azt javasolja, hogy a húst zöldségekkel kombináljuk, amelyek vitaminokban és rostokban gazdagok. Egy ilyen köret javítja a közérzetet és az életminőséget. A kizárólag húsfogyasztás megfosztja a szervezetet a rostoktól, és negatívan befolyásolja a máj és a vesék működését, ami érelmeszesedéshez vezethet.

A húsfogyasztás abszolút ellenjavallatai az aminosav- és a szerves savak anyagcseréjének zavarai, valamint az állati termékekkel szembeni allergiás reakciók. A szív- és érrendszeri betegségek magas kockázatával rendelkező embereknek csökkenteniük kell a húsfogyasztást. Az orvos nem javasolja a hús teljes elhagyását vashiányos vérszegénység, fehérjehiány esetén és műtét utáni időszakban.

Elolvasom a cikket