Melyik teát a hasznosabb inni – feketét vagy a zöldet?

Mi a különbség? A fekete és a zöld tea is a Camellia sinensis növényből származik, de feldolgozási módjukban különböznek. A fekete tea esetében a leveleket teljesen oxidálják és fermentálják, hogy jellegzetes, erős ízt kapjanak.

A zöld tea szintén a Camellia sinensis növény leveleiből készül, de fiatal, nem fermentált leveleket használ. A fekete teával ellentétben a levelek gyorsan hőkezelésen mennek keresztül, anélkül, hogy oxidálódnának.

Egészségügyi előnyök és koffeintartalom:

A fekete tea és a zöld tea egyaránt tartalmaz antioxidánsokat és más fontos fitonutrienseket. Mindkettő gyakorlatilag kalóriamentes, és hasonló mennyiségű koffeint tartalmaz – 26 milligramm egy csésze fekete teában és 29 milligramm egy csésze zöld teában.

Évtizedes kutatások kimutatták, hogy a fekete és a zöld teában található fitonutriensek egyaránt támogathatják a szív- és érrendszeri, valamint az anyagcsere egészségét. Újabb kutatások azt sugallják, hogy ezek a teák az öregedés, a cukorbetegség és a rák esetében is potenciális előnyökkel járhatnak, köszönhetően a katechineknek és a teaflavinoknak, amelyek mindkét teafajtában megtalálható erős fitonutriensek.

A fekete tea egyedülálló előnyei

Testsúlykontroll:

Egy 2016-os tanulmány szerint a fekete tea polifenoljai hatékonyabbak lehetnek a fogyás szempontjából, mint a zöld tea polifenoljai. Ennek a tanulmánynak a nagy részét azonban állati modellek felhasználásával végezték, ami azt jelenti, hogy nem lehet teljes mértékben kivetíteni az emberekre.

Gyulladáscsökkentő és diabetikus hatások:

Az International Journal of Health Sciences című folyóiratban 2019-ben megjelent áttekintés megjegyzi a fekete tea gyulladáscsökkentő tulajdonságait és a cukorbetegség kezelésének támogatását. Bár a zöld tea is rendelkezik gyulladáscsökkentő hatással, a fekete tea magasabb teaflavin-tartalommal rendelkezik, ami még erősebb antioxidáns védelmet nyújthat.

A zöld tea egyedülálló előnyei a rákmegelőzés:

Az International Journal of Molecular Sciences című folyóiratban 2020-ban megjelent tanulmány megállapította, hogy a zöld tea katekinjei semlegesítik a nitrogén- és oxigén szabad gyököket, csökkentik a gyulladást és rákos sejtek pusztulását okozzák anélkül, hogy az egészséges sejteket érintenék. A hatást prosztata-, hasnyálmirigy-, mell- és gyomorrák esetében mutatták ki. Bár a zöld tea nem helyettesítheti az olyan farmakológiai kezeléseket, mint a kemoterápia, adjuváns terápiaként való bevonása támogathatja az „élelmiszer mint gyógyszer” koncepcióját a betegségek megelőzésében és kezelésében.

Fekete tea kontra zöld tea: melyik az egészségesebb?

Bár úgy tűnhet, hogy a zöld tea több címlapra kerül egészségügyi előnyei miatt, évtizedes kutatások bizonyítják, hogy a fekete tea jelentős előnyökkel jár. A legfontosabb, hogy mindkét tea rendelkezik egészségügyi előnyökkel, és könnyen beilleszthető egy kiegyensúlyozott, egészséges étrendbe.

Elolvasom a cikket