Mit csináljunk a szárával?

A brokkoli szára legalább olyan gazdag tápanyagokban, mint a rózsái – mutatott rá a meglepő tényre az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. Közelmúltbeli Facebook-bejegyzésükben – a német ÖkoTest cikkére hivatkozva – azt írták, a brokkoli a legtáplálóbb zöldségfélék egyike, sok recept viszont csak a rózsák felhasználására biztat.

A szára is rengeteg értékes összetevőt tartalmaz

A kaloriaguru.hu adatai szerint 100 gramm brokkoli elfogyasztásával 34 kilokalóriányi energiához, 2,8 gramm fehérjéhez, 0,4 gramm zsírhoz, 4 gramm szénhidráthoz, valamint 2,6 gramm rosthoz juthat a szervezetünk. Emellett jelentős mennyiségű A-, C- és K-vitamint, valamint folsavat is bevihetünk vele. Sokan azonban nem is tudják, hogy a brokkoli vastag szára egyes tápanyagokból – például vasból és rostokból – még többet is tartalmaz, mint a rózsái.

Bár a legtöbb recept nem is vesz róla tudomást, a brokkoli szárát ugyanúgy felhasználhatjuk, mint a rózsákat. A torzsáról távolítsuk el a fás részeket, hámozzuk meg, majd vágjuk apróra, és kevés vízben pároljuk meg (így megőrizhetjük a vitamintartalmát, a hosszú főzés során ugyanis a tápanyagok nagy része elvész) – figyelmeztettek a posztban.

Tippek a brokkoli felhasználásához

Ha brokkolikrémlevest készítünk, tegyünk egy burgonyát a zöldségalaplébe, majd adjuk hozzá szárastól a brokkolit, és főzzük puhára. Végül pürésítsük, illetve ízesítsük egy kis tejszínnel, sóval és borssal. Köretként pedig – a szokásos burgonyapüré helyett – akár brokkolipürét is készíthetünk. Ehhez először is főzzük meg, majd pépesítsük a brokkolit. Fűszerezzük sóval, borssal és egy kis őrölt szerecsendióval.

Elolvasom a cikket