Nihon Hidankjo: Az atomfegyverek nem hozzák el a békét

MH/ MTI
2024. október 11. péntek. 15:05

„Soha nem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet” – mondta könnyek közt Mimaki Tosijuki. Mint mondta meglepődve látta, hogy mozgalmát azért jutalmazták, mert a túlélők tanúvallomásai bizonyítják, hogy soha többé nem szabad atomfegyvert használni.

„Szeretném látni, hogy a nukleáris fegyverek eltűnnek a Föld színéről – fogalmazott. – Azt mondták, hogy a nukleáris fegyvereknek köszönhetően béke honol majd az egész világon, de az atomfegyvereket terroristák is használhatják” – tette hozzá.

„Ha például Oroszország beveti őket Ukrajna ellen, Izrael pedig Gáza ellen, a folyamat nem áll meg. A politikai vezetőknek tisztában kell lenniük ezzel” – hangsúlyozta.

Mimaki párhuzamot vont a mai és a múltbeli konfliktusok káros következményei között, mondván: a gázai helyzet olyan, mint 80 évvel ezelőtti Japán, amelyet a második világháború végén értek ezek a bombatámadások.

Az atomtámadások túlélői – japánul hibakusák – évtizedek óta követelik a nukleáris fegyverek betiltását. Négy éve még a számuk 136 700 volt.

„Tagjaink átlagéletkora 85 év körül van. Remélem, hogy a következő nemzedék és általában a lakosság továbbra is részt vesz a békeaktivizmusban, az atomfegyverek nélküli békéért” – hangoztatta Mimaki.

Hirosima polgármestere, Macui Kazumi azt mondta, hogy a hibakusák rohamosan öregszenek, és egyre kevesebben vannak, azok, akik képesek tanúságot tenni az atombombák birtoklásának haszontalanságáról, abszolút gonoszságáról.

Ezzel egy időben Isiba Sigeru japán kormányfő rendkívüli jelentőségűnek minősítette, hogy a béke Nobel-díjat annak a szervezetnek ítélték oda, amely évtizedek óta dolgozik az atomfegyverek felszámolásáért.

Elolvasom a cikket