Párizs bekérette az izraeli nagykövetet

MH/MTI
2024. október 11. péntek. 21:10
Frissítve: 2024. október 11. 21:14

A francia külügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy bekérette Izrael párizsi nagykövetét, miután az izraeli hadsereg újabb támadást intézett az ENSZ libanoni békefenntartó missziójának (UNIFIL) dél-libanoni székhelye ellen, amelynek Párizs az egyik fő pénzügyi támogatója.

„Franciaország elítéli az UNIFIL elleni szándékos izraeli lövések folytatását” – áll a francia külügyminisztérium közleményében. „Ezek a támadások a nemzetközi jog súlyos megsértését jelentik, és azonnal be kell szüntetni őket” – írta a tárca a X közösségi oldalon közzétett közleményében.

„Az izraeli hatóságoknak magyarázatot kell adniuk: Franciaország ezért a mai napon bekéreti Izrael franciaországi nagykövetét a külügyminisztériumba” – tudatták.

Nadzsib Mikáti libanoni miniszterelnök pénteken elítélte an UNIFIL elleni újabb támadást, amelyben két sri-lankai békefenntartó megsebesült, továbbá elmondta, hogy tárgyalásokat folytatott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel a tűzszünet elérésére irányuló erőfeszítésekről.

Ez volt az UNIFIL megfigyelőállásai ellen intézett második izraeli támadás a héten. A békefenntartók csütörtökön arról számoltak be, hogy egy izraeli tank eltalálta a misszió egyik megfigyelőállását Nakúra határvárosban, és két indonéz kéksapkást megsebesített.

Az UNIFIL-nek 10 ezer katonája állomásozik Dél-Libanonban.

Elolvasom a cikket