Új trend: az édes semmittevés

Otthonosság és biztonság, társasági élet, minőségi együttlét a családdal és a barátokkal egy finom vacsora mellett. Mi kell hozzá? Gyertyafény és kényelmes takarók – ez a „hygge” életstílus Dániában.

A „hygge” kifejezést a dánoknak tulajdonítják, és a World Happiness Report szerint ők tartoznak a legboldogabb emberek közé. Nem meglepő, hogy ez a „boldogság szakértő nemzet” trendje már régóta megvetette a lábát nálunk is. A svéd „Lagom” életstílus, ami nagyjából annyit jelent, hogy „mérsékelt”, „egyensúlyban”, szintén átterjedt az ország határain.

A másik trend Hollandiából származik: „Niksen” – ami azt jelenti, hogy „heverészés”. Hogyan illeszkedik ez a mi túlnyomórészt rohanó, teljesítményorientált társadalmunkba, ahol a termelékenység a legfontosabb? Most tehát azt várják el tőlünk, hogy feküdjünk, ne csináljunk semmit, és közben jobban érezzük magunkat? A hollandok a legboldogabbak közé tartoznak. Mindegy, melyik trendet követjük, egy a lényeg: az egészségünk érdekében lassítsunk, lazuljunk – persze, ha megtehetjük.

Elolvasom a cikket