Váratlan kapcsolatot találtak a magas IQ és az alkoholizmus között

A tanulmány eredményeit az Alcohol and Alcoholism című folyóiratban tették közzé.

A kutatás alapjául a Wisconsin Longitudinal Study szolgált, amely több mint 10 ezer, 1939-ben született és Wisconsinban érettségizett ember intelligenciaszintjére és életmódjára vonatkozó információkat tartalmaz. A minta sokszínűségének növelése érdekében a kutatók véletlenszerűen további 8254 résztvevőt választottak ki.

A vizsgálati alanyokat három kategóriába sorolták: absztinensek, mérsékelt alkoholfogyasztók (nőknél havi egy és 29 egység alkohol között, férfiaknál 59 egység között) és erős alkoholfogyasztók (nőknél havi több mint 30 egység alkohol, férfiaknál több mint 60 egység). A kutatók ezután elemezték az önkéntesek középiskolai IQ-jára vonatkozó információkat.

A kutatók azt találták, hogy az IQ minden egyes egypontos növekedésével 1,6 százalékkal nőtt annak valószínűsége, hogy valaki mérsékelt vagy túlzott alkoholfogyasztásról számolt be. Emellett az alkoholizmusa férfiak körében gyakoribb volt a nőkhöz képest, ami megerősíti más tanulmányok megállapításait arról, hogy az előbbiek nagyobb hajlamot mutatnak a kockázatos ivásra.

Elolvasom a cikket