A dietetikusok szerint a legegészségesebb sajtfajta

Szirtes Györgyi
2024. október 13. vasárnap. 4:19

A kecskesajt mindössze 75 kalóriát tartalmaz, ami lényegesen kevesebb, mint a népszerű tehénsajtok, például a mozzarella (85), a brie (95), a svájci (108) és a cheddar (115).

Emellett több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a tehénsajt. A kecsketej gazdagabb az alapvető tápanyagokban: A-vitaminban, B-vitaminban, riboflavinban, kalciumban, vasban, foszforban, magnéziumban és káliumban. Gazdag B-vitamin-tartalma támogatja az energiaanyagcserét, a magas kalciumtartalom pedig hozzájárul a csontok robusztus egészségéhez. Emellett gazdag forrása a szelénnek, a magnéziumnak és a niacinnak (B3-vitamin), és 6 gramm, az egészséges csontok számára létfontosságú fehérjét biztosít. A bioaktív vegyületek jelenléte növeli a tápértékét, elősegítve az általános jó közérzetet.

Ez a sajt könnyebben emészthető. A kecsketej kevesebb laktózt tartalmaz, és fehérjeszerkezete kissé eltér a tehéntejétől. Ezek a finom változások valójában nagy különbséget jelentenek. Még a tehéntejre allergiás emberek is általában gond nélkül ihatják a kecsketejet. A kecskesajt típusától függően sokféle probiotikumot tartalmazhat. A probiotikumokban gazdag étrend bizonyítottan elősegíti az emésztés egészségét, csökkenti a gyulladást és fokozza az immunitást. Alacsonyabb kalória- és zsírtartalmával, mint a hagyományos tehénsajt, a kecskesajt ideális választássá válik a fogyókúrázók számára. Az egészséges zsírok, köztük a közepes láncú zsírsavak is fokozzák a jóllakottság érzését, így segít a fogyásban.

A kecskék kímélik a földet. Mivel kisebbek, mint a tehenek, kevesebb helyet és élelmet igényelnek. A kecskék olyan helyeken is képesek túlélni, ahol más tejelő állatok szó szerint nem.

Elolvasom a cikket