„A legundorítóbb megjegyzések”

Magyar Péter melléfogott az MTVA-székház elé szervezett tüntetésével. Mondhatni, visszájára sült el, mint az a jó néhány korábbi, arrogáns fellépése, amelyek következtében elkezdett visszafelé csúszni a népszerűsége. Eddig sem fenyegette a kormánypárt stabil támogatottságát, de most a lejtőn lefelé haladva a Gyurcsány-párt pozícióját célozta meg.

A tüntetésen Magyar Péter a következőképpen kezdte beszédét: „Ismételj egy hazugságot elég sokszor, és az emberek azt fogják hinni, hogy ez az igazság. Ez Adolf Hitler tanácsa a Fidesz, az állampárt propagandájának. A tanítványok megfogadták a mesterük tanácsát.” A Tisza Párt elnöke durván túlzó állítással Hitler tanítványainak titulálta az általa fideszes propagandistáknak nevezett újságírókat.

Kijelentését a zsidó és a baloldali értékeket képviselő szervezetek egyaránt elutasították, sőt az Egyesült Államokból is címeztek számára olyan véleményt, amelyet az emberek nem szoktak zsebre tenni.

Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára elmondta, a 20. század legvéresebb időszakát a mai korhoz hasonlítani, az nem csak történelmi értelemben nem felel meg a valóságnak, az áldozatok emlékét is sérti és nem felhasználható a napi politikai események kommentálásakor, értékelésében. Ezért Magyar Pétert mindenképpen arra figyelmeztetné, hogy bármiféle párhuzamot vonni és egyenlőségjelet tenni a náci rémuralom és a jelen magyar társadalom között nem pusztán hiba, hanem az áldozatok emlékét teszi semmissé. Arról nem is beszélve – folytatta –, hogy a Tisza Párt vezetője akkor nyúlt ehhez az eszközhöz, amikor tudvalevő, hogy az elmúlt tizennégy évben a magyar kormány soha nem látott mértékű forráshoz juttatta a zsidó közösségeket azok felvirágoztatására. Ezenkívül számtalan olyan törvény és intézkedés is született, amelyek eredményeként ma Magyarország Európa legbiztonságosabb helye a zsidó közösségek számára. „Önös politikai érdekből összehasonlítani a mai politikai-társadalmi berendezkedést azzal, ami a 20. század legsötétebb szakaszában volt, számunkra sokkal inkább azt mutatja, vannak, akik a valós érvek hiányában a legszörnyűbb korszakot is képesek felidézni csak azért, hogy érzelmi támogatást tudjanak kicsikarni a szavazóktól. Kizárólag a hatalom megszerzése érdekli őket.”

Amit Halevi, az izraeli Likud párt parlamenti képviselője így kommentálta Magyar Péter hitlerezését. „A náci rezsimhez való bármilyen hasonlítás egyszerre rosszindulatú és érzéketlen a történelemmel, a holokauszt páratlan horrorjával szemben. Ha Magyar Péter akár egy órát töltött volna egy koncentrációs táborban, soha nem beszélt volna így.”

Bryan Leib, az Egyesült államokbeli CASEPAC ügyvezető igazgatója szerint pedig éppen Magyar Péter az, aki propagandát és hazugságokat terjeszt. Az amerikai zsidó vezető a Mandinernek elmondta, budapesti tartózkodása alatt követte Magyar Péter tüntetését, amelyben a Tisza Párt elnöke minősíthetetlen jelzőkkel illette Magyarország miniszterelnökét. A CASEPAC világszerte elkötelezetten küzd az antiszemitizmus minden formája ellen. „Most tértem vissza Budapestről az Egyesült Államokba, ahol láttam Magyar Pétert, ahogyan Orbán Viktort és a Fideszt Adolf Hitlerhez hasonlítja. Ezek a legundorítóbb megjegyzések, amiket valakitől valaha hallottam, és őszintén szólva, úgy hiszem, éppen ő az, aki propagandát és hazugságokat terjeszt.”

A baloldali Republikon vezetője, Horn Gábor azt húzta alá: „Nem szerencsés a Hitlernek tulajdonított idézettel indítani egy beszédet. Bár némelyek szerint nem is Hitlertől származik az idézet, hanem a propagandaminisztertől, Goebbelstől.”

Horn Gábor hangsúlyozta: „Én mindig tartózkodom attól, hogy Orbánékat lefasisztázzák, mert azt gondolom, hogy Orbán Viktor és környezete nem fasiszta és nem is náci gondolatokat képvisel.”

Azt gondolom, a legilletékesebbeket idéztük, akik egytől egyig alaposan kiosztották Magyar Pétert, mint mondták, a hitlerezés teljesen kontraproduktív.

Ott volt a rendezvényen Nagy Ervin színművész is, Magyar Péter cimborája, s egyáltalán nem látszott rajta, hogy fel lenne háborodva a hallottakon.

Erre mondják: hasonló a hasonlónak örül.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket