Balázs János zongoraművész és Vagyim Repin hegedűművész a Zeneakadémián ad koncertet

MH/ MTI
2024. október 12. szombat. 12:43

A világhírű magyar zongoraművész életének és művészetének emléket állító Cziffra György Fesztivál idei programkínálatában a komolyabb és a könnyedebb műfajok kedvelői is találnak majd kedvükre valót. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és Vagyim Repin nemzetközi hírű hegedűvirtuóz előadásán például a népzenei feldolgozások aranykorának kedvelt darabjai hangzanak el – tudatták a közleményben.

Az Inspirációk című koncerten közép-európai népek, magyarok, románok, cigányok dallamai köszönnek majd vissza. Olyan motívumok, amelyek Cziffra György művészetét is nagyban meghatározták. Bartók 1. rapszódiája és Román népi táncai mellett Ravel Tzigane című szerzeménye, Brahms 3. (d-moll) hegedű-zongora szonátája és 17. magyar tánca, Liszt 5. és 13. magyar rapszódiája, illetve Sarasate Cigánydalok című műve is elhangzik majd az est során.

Felidézték: a Cziffra György Fesztivál 2016-ban indult útjára Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével. A rendezvénysorozat 2021-ben, Cziffra György születésének 100. évfordulóján nemzetközivé vált. A rendezvény mára Európa legnívósabb fesztiváljaival, szimfonikus zenekaraival és művészeivel dolgozik együtt, és kiemelkedő magyar zeneművészeket foglalkoztat.

A fesztivállal kapcsolatban további információ a cziffrafesztival.hu oldalon található.

Elolvasom a cikket