Der Spiegel: Kijev nem fog tudni engedmények nélkül tárgyalni Oroszországgal a konfliktus lezárásáról

„Úgy véltük, hogy a győzelemnek Oroszország feltétel nélküli megadásának kell lennie. De engedmények nélkül ez lehetetlen. Az alkunak Oroszország számára is kedvezőnek kell lennie” – mondta a lapnak a beszélgetőpartner.

A politikus hozzátette, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatás mértéke csökkenni fog, függetlenül attól, hogy ki lesz a következő amerikai elnök. A romló helyzetet a csapatokban és a civil lakosság körében uralkodó hangulat is befolyásolja. Biztos benne, hogy a harcok igazságtalansága szét fogja szaggatni a társadalmat.

Korábban a Verhovna Rada egyik tagja, Olekszandr Dubinszkij azt mondta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek magának kell eldöntenie, hogy tárgyalásokat kezd-e Oroszországgal. Kijev számára most nehéz helyzet van a harctéren, amelyben a gazdaság és a sorozási rendszer elvesztette a szerepét.

Nyugati diplomaták szerint Zelenszkij pozíciója meggyengült az orosz hadsereg sikeres offenzívái miatt, ezért nyitottabbá vált a Moszkvával való tárgyalásokra. Elemzők úgy vélik, hogy Ukrajna a következő hónapokban további területeket fog elveszíteni.

Elolvasom a cikket