Egy népszerű gyógyszer lehet a megoldás az agydaganatra

Dr. Michael Weller, a Zürichi Egyetemi Kórház munkatársa kiemelte biztonságosságát és megfizethetőségét, ami arra utal, hogy hamarosan beépülhet a szokásos rákkezelési protokollokba.

Az agydaganat kezelésének kihívásai

A glioblasztóma köztudottan nehezen kezelhető, a diagnózistól számított öt éven belül a túlélési arány körülbelül öt százalék. A fő kezelések közé tartozik a sugárkezelés, a kemoterápia és esetenként a műtét.

A betegség összetettsége és a vér-agy gát, amely megakadályozza, hogy a legtöbb gyógyszer bejusson az agyba, tovább bonyolítja a kezelési lehetőségeket.

Innovatív kutatási megközelítések

A Sohyon Lee molekuláris biológus által vezetett ETH Zürich-i kutatócsoport 132 gyógyszert tesztelt a betegek glioblasztómás szövetein. Több mint 2500 reakciót regisztráltak a gyógyszerekre. Azt találták, hogy bizonyos antidepresszánsok, különösen a vortioxetin, hatékonyan gátolták a rákos sejtek növekedését.

A vortioxetin olyan sejtreakciók folyamatát indítja be, amelyek megakadályozzák a rákos sejtek osztódását. A kutatók számítógépes modellek segítségével megértették, hogyan zajlanak ezek a reakciók az agy- és a rákos sejtekben. Rájöttek, hogy nem minden antidepresszáns képes megállítani a rák növekedését, mert nem mindegyik váltja ki ugyanúgy ezeket a reakciókat.

Ígéretes preklinikai eredmények az antidepresszánsok agydaganat gyógyítására való felhasználásában

Hogy lássák, hogy eredményeik a laboratóriumon kívül is működnek-e, a csapat továbblépett az egereken végzett tesztelésre. Glioblasztóma-tumorokat ültettek az egerekbe, és csoportokra osztották őket a különböző kezelésekhez. Az egyik csoport nem kapott semmilyen kezelést. Egy másik csoport egy citalopram nevű antidepresszánst, a harmadik csoport vortioxetint kapott.
Pontosan 38 nappal a tumor beültetése után a vortioxetint kapott egerek csoportja sokkal kevesebb tumornövekedést és -terjedést mutattak a kezeletlen csoporthoz és a citalopram antidepresszánst kapó csoporthoz képest, amelyek egymáshoz hasonló eredményeket értek el.

Az egerekkel végzett kísérletek során a vortioxetinnel kezelteknél jelentősen kisebb volt a daganat növekedése a kezeletlenekhez vagy a másik antidepresszánssal, citaloprammal kezeltekhez képest. Egy másik vizsgálatban a vortioxetint a szokásos kemoterápiával hasonlították össze, és kiderült, hogy a vortioxetinnel kezelt egerek túlélési aránya 20-30 százalékkal magasabb volt, mint azoké, amelyek csak kemoterápiát kaptak.

Klinikai vizsgálatok és figyelmeztetések az antidepresszánsra a glioblasztóma, az agydaganat egy halálos formájának gyógyításában

A vizsgálatok ígéretes eredményei rámutatnak arra, hogy klinikai vizsgálatokra van szükség az antidepresszáns tesztelésére az agydaganat gyógyítására emberi betegeken.

Dr. Weller óva intett az öngyógyítástól, hangsúlyozva a megfelelő orvosi felügyelet nélküli kockázatokat. „Még nem tudjuk, hogy a gyógyszer hat-e az emberekben, és milyen dózis szükséges a daganat leküzdéséhez, ezért van szükség a klinikai vizsgálatokra.” Hozzátette továbbá: „Az öngyógyítás felbecsülhetetlen kockázatot jelentene.”

Berend Snijder, szintén az ETH Zürichből, továbbra is optimista a betegkísérletek felé való továbblépést illetően, kiemelve a meglévő gyógyszerek potenciálját a rák e halálos formája elleni küzdelemben. Azt mondta: „Ezzel a szörnyű daganattal kezdtük, és találtunk olyan meglévő gyógyszereket, amelyek harcolnak ellene.”

Berend Snijder hozzátette továbbá: „Megmutatjuk, hogyan és miért működnek, és hamarosan képesek leszünk tesztelni őket a betegeken.”

Elolvasom a cikket