Ez az új eszköz megmutatja, hogy mennyi ideje van még szeretett kutyájával

Egy új tanulmányban az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói egy újszerű módszert javasolnak, amely segíthet az embereknek eligazodni ebben a stresszes folyamatban. Olyan eszközt fejlesztettek ki, amely segít az állattartóknak és az állatorvosoknak felmérni az idős kutyák gyengeségét, és ezzel potenciálisan megszünteti az amúgy is nehéz döntések körüli bizonytalanságot.

Az állatorvos által az idős kutya testének és izomzatának állapotáról készített értékeléssel kombinálva az új eszköz állítólag képes megjósolni a rövid távú halálozás – azaz a hat hónapon belüli elhalálozás – valószínűségét, és hasznos betekintést nyújt az állattartóknak kutyájuk egészségi állapotáról és életminőségéről.

„Az embereknél a gyengeség összefügg a fogyatékossággal és a halálozással, és vannak eszközeink az emberi gyengeség felmérésére” – mondja Olby . „Ez azonban a kutyák esetében egy új terület, és olyan szűrőeszközökre van szükség, amelyek könnyen alkalmazhatók.”

Olby az NC State-en a kutyák neuro-aging programjának vezető kutatója, ahol kollégáival együtt azon dolgozik, hogy fényt derítsen az öregedés mechanizmusára a kutyáknál. Egy olyan eszköz, amely képes mérni a kutyák törékenységét, több okból is értékes lenne, magyarázza.

Olby megjegyzi, hogy egy ilyen eszköz segíthetne a nehéz döntések meghozatalában, amelyekkel sok idős kutya gazdája szembesül. Ez jelentheti az agresszív kezelés választását a kevésbé törékeny kutyák esetében, vagy jelentheti a palliatív kezelést vagy az eutanáziát – de potenciálisan nagyobb tisztánlátással és kevesebb bűntudattal.

Olby szerint az egyik leggyakoribb kérdés, amit az állatorvosok az idős kutyák kezeléséről dönteni próbáló tulajdonosoktól kapnak, az, hogy „Meddig fog élni a kutyám?”
„Ha ki tudnánk dolgozni egy olyan fenotípust, amely ésszerűen előre jelzi a rövid távú halálozást, az hasznos lehet a kezeléssel kapcsolatos döntések előtt álló tulajdonosok számára.”

Olby és kollégái egy kérdőívet terveztek, amelyet a háziállat-tulajdonosok tölthetnek ki, hogy megállapítsák az idős kutyák gyengeségét. A kérdőív a kutya tápláltsági állapotára, kimerültségére, izomgyengeségére, szociális aktivitására és mobilitására vonatkozó kérdéseket tartalmaz, amelyek az emberi gyengeség felmérésében is használt öt „tartományon” alapulnak.

Az öt terület közül háromban sérültnek minősülő kutyák a kutatók szerint összességében törékenynek minősülnek, és közel ötször nagyobb valószínűséggel halnak meg hat hónapon belül, mint azok a kutyák, amelyek nem felelnek meg a törékenységi kritériumoknak.

„Természetesen a valóság az, hogy soha nem lehet tudni, hogy egy kutya meddig fog élni, de ez a kérdőív a test- és izomállapot-pontszámokkal párosítva jól előrejelzi a hat hónapos halálozást” – mondja Olby .
Hozzáteszi, hogy a vonzerő részben az egyszerűségben rejlik.

„Ez egy könnyen alkalmazható szűrőeszköz, amely nem igényel laboratóriumi munkát – az állatorvos egyszerű tapintással tudja értékelni a test- és izomállapotot” – mondja Olby .

A tanulmány szerzői elismerik, hogy ez még korai lépés, de szükséges. Remélik, hogy kutatásuk segít beindítani a folyamatot, és egyre teljesebb képet kaphatunk arról, hogyan jelentkezik a kutyáknál a gyengeség.

Elolvasom a cikket