Medvegyev: Washington téved, ha azt hiszi, amerikai feltételekkel zárul az ukrajnai konfliktus

Mike Johnson házelnök azzal érvelt, hogy nem lenne szükség arra, hogy Kijevnek több amerikai adófizetői pénzt adjanak, ha a republikánus jelölt, Donald Trump nyerné a választásokat, mert ő véget vetne a konfliktusnak.

„Ha Trump elnök győz, úgy vélem, hogy valóban lezárhatja ezt a konfliktust. Tényleg így gondolom” – mondta Johnson a Punchbowl Newsnak. „Szerintem fel fogja hívni Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és megmondja neki, hogy elég volt.”

Johnson szavait péntek este kommentálva Medvegyev jelezte, hogy Putyinnak lehet beleszólása a dologba.

„És mi van, ha Putyin azt mondja: »Még nem. Ukrajnának kapitulálnia kell. És nem csatlakozik a NATO-hoz«” – közölte a volt orosz elnök és miniszterelnök az X-en (korábban Twitter).

Trump többször is azt mondta, hogy az orosz–ukrán konfliktus nem következett volna be, ha ő marad a Fehér Házban, és hogy van egy terve arra, hogy egy napon belül, még a beiktatás előtt véget vessen neki. Míg Trump maga nem árult el részleteket a békejavaslatáról, addig alelnök-jelöltje, JD Vance igen.

Egy múlt havi interjúban Vance felvázolt egy tervet, amely szerint a jelenlegi határvonal demilitarizált övezetté válna, „erősen megerősítve, hogy Oroszország ne támadjon be újra”, Ukrajna független állam maradna, de garanciát kellene adnia Oroszországnak a semlegességre, és ígéretet arra, hogy nem csatlakozik a NATO-hoz.

„Szerintem ez végső soron így néz ki” – mondta akkor Vance, hozzátéve, hogy Oroszország „fél” Trumptól.

Júniusban Putyin felvázolta azokat a feltételeket, amelyek mellett Moszkva beleegyezhetne egy tűzszünetbe Ukrajnával, mondván, hogy Kijevnek át kell adnia azt a négy régiót, amely 2023-ban megszavazta az Oroszországhoz való csatlakozást, és hivatalosan le kell mondania a NATO-tagságról.

Egy tényleges békemegállapodáshoz Ukrajnának emellett „semleges, el nem kötelezett és nukleáris fegyverektől mentes állammá” kellene válnia, bele kellene egyeznie a demilitarizációba, a denácifikációba, és teljes jogokat kellene garantálnia orosz ajkú állampolgárainak – mondta akkor Moszkva washingtoni nagykövete, Anatolij Antonov. A Nyugatnak emellett fel kellene oldania az Oroszországgal szembeni összes szankcióját – tette hozzá.

Elolvasom a cikket