Tényleg léteznek a „karcsúságért felelős gének”?

Az önkénteseknek két hónapon keresztül heti háromszor fél órát kellett kocogniuk. Ugyanakkor ugyanúgy ettek, mint máskor, az életmódjuk semmilyen módon nem változott. Ennek eredményeként a legtöbb „karcsúsággénnel” rendelkezők fogytak a legtöbbet – akár öt kilót is; azok, akiknek nem voltak megfelelő génjeik, átlagosan két kilót fogytak.

Mik ezek a gének? A kutatók két csoportra osztották őket:

1) A táplálkozással, az elhízással és az energiaanyagcserével kapcsolatosak – SOD2, FGF5, TBX3, COL1A1, SMAD3, HCP5, CPT1B és PARGC1A. Az utóbbi bizonyult a legjelentősebbnek az egész vizsgálatban. Hordozói fogyták a legtöbb kilogrammot.

2) Az intelligenciával és pszichés állapotokkal kapcsolatosak (szoros kapcsolat van a depresszió és az elhízás között) – CHRNA5, VRK2, LIN28B, TDRD9 és POU3F2.

A tudósok becslése szerint a fogyás 37 százaléka közvetlenül a testmozgással és az életmóddal, 62 százaléka pedig a génekkel függött össze. Az egészséges fogyás szempontjából azonban továbbra is fontos az aktivitás és a megfelelő étrend. Beavatkozás nélkül nem fogják (a gének) megmutatni valódi potenciáljukat, és akkor már nem számít, hogy mi van a DNS-ünkben” – írja a tanulmány.

Elolvasom a cikket