Tusk: Lengyelország nem tartja be a migránsok áthelyezéséről szóló uniós megállapodást

A lengyel hatóságok nem fogják végrehajtani az uniós migrációs paktumot és a társulás egyéb kezdeményezéseit ezen a területen, ha azok nem kedvezőek Varsó számára – jelentette ki Donald Tusk miniszterelnök az általa vezetett polgári koalíció kongresszusán, számol be a news.ru.

„A határ megerősítésével, még ha fejbe is vágnak, abszolút határozott leszek. Nem fogunk semmilyen európai elképzelést bevezetni, ha tudjuk, hogy az veszélyezteti a biztonságunkat” – mondta Tusk.

Korábban Cesari Tomczyk köztársasági nemzetvédelmi miniszterhelyettes azt mondta, hogy Lengyelország 2028-ig erődítményeket épít keleti és északi határain. Szavai szerint a „keleti pajzs” a kormány egyik feladata. Lengyelország így akarja biztosítani a határokat. Az építkezés során „erődítési elemek” jelennek majd meg a határon. Tomczyk kifejtette, hogy a megerősítések a mintegy 800 kilométer hosszú határon lesznek. A program Lengyelországnak mintegy 10 milliárd zlotyba – körülbelül 2,6 milliárd dollárba – fog kerülni.

Közben Németország és Üzbegisztán megállapodást kötött a migrációról. A megállapodás Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök és Olaf Scholz német kancellár tárgyalásainak eredménye.

Elolvasom a cikket