Először kávé, aztán szunyókálás?

A délutáni alvással kapcsolatban sok tévhit kering. Egyesek szerint maximum 20 percig tarthat, ideális esetben pedig jobb lenne ülve megejteni. Nos, a valóságban, ha elalszik délután néhány percre, akkor jó eséllyel zavartan ébred, a keringése a mélyponton lesz, és kimerültebbnek érezheti magát, mint előtte. Ennek elkerülése érdekében viszont létezik egy trükk, ami a segítségére lehet, ha mégis úgy döntene, álomra hajtja egy kicsit a fejét délután.

A szakértők szerint a délutáni szunya előtt érdemes lehet bedobni egy kávét. Bizony, előtte, nem pedig utána. Mivel a koffeinnek kell egy kis idő, amíg elkezd hatni a szervezetben, jó eséllyel éppen akkor kezd el doppingolni, amikor felébred a pár perces délutáni alvásából. Mivel jó esetben az tényleg csak pár perc, hiszen kinek van ideje hosszú órákat aludni napközben, nemde? A tudósok azt mondják, hogy a kávé az elfogyasztása után először a gyomorba jut, innen a koffein bejut a vérbe, majd az agyba. Ez a művelet nagyjából 20 percet vesz igénybe, ami ezek szerint tökéletes időtartam egy kis pihenéshez.

Amikor felébred, akkor a koffein hatni kezd, ön pedig éber és fitt lesz. Jól hangzik, igaz? A koffeinről egyébként is azt mondják, fokozza a koncentrációt, szóval egy ilyen délután rituálé után nagy eséllyel még hatékonyabb lesz, mint délelőtt. Furcsán hangzik tudjuk, de egy próbát azért megér, nem?

Elolvasom a cikket