Ezért vethetik be a nukleáris fegyvereket

„Túl sokáig vártunk, vakmerő, ugyanakkor meggondolatlan nukleáris doktrínánk volt. A gyakorlatban ezt meg kell változtatni, hiszen teljesen világos, hogy az orosz területre, polgárainkra, katonai arzenálunkra, fegyveres erőinkre mért csapásoknak okot adnak a nukleáris fegyverek alkalmazására. Most óriási késéssel haladunk ebbe a szerintem helyes irányba, mert úgy léptünk be egy különleges katonai műveletbe, hogy a legfontosabb erőforrásunkat – a nukleárisokat – még nem vontuk be. Óvatlanul és meggondolatlanul cselekedtünk, most visszatérhetünk a józan észhez” – mondta Karaganov.

Szerinte ez nem csak az ukrajnai konfliktusra vonatkozik.

„A világ most a világrendszer átalakításával kapcsolatos elhúzódó válságok és háborúk akut időszakába lépett… Ha ez az eszköz nem működik, akkor háborúk sorozatára, majd egy nagy háborúra vagyunk ítélve” – hangsúlyozta Karaganov.

Korábban, 2023 júniusában Karaganov az Oroszország a globális politikában című folyóiratnak írt cikkében azt mondta, hogy az orosz doktrína „meggondolatlanul megemelte” a nukleáris fegyverek használatának küszöbét.

Értékelése szerint a nyugati elitek agresszivitása növekszik, és nem lát más módot arra, hogy felébresszék önfenntartási érzéküket, mint a fokozott nukleáris elrettentés.

Karaganov 2024 júniusában Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével a Szentpétervári Gazdasági Fórum plenáris ülésének moderátora is volt. A plenáris ülésen többször is felvetette a nukleáris fegyverek Ukrajna és a Nyugat elleni bevetésének témáját.

Azt mondta például, hogy az ukrajnai konfliktus nem fejezhető be anélkül, hogy „ne lépnénk gyorsan lefelé a nukleáris eszkaláció létráján”, és hogy ezzel „sok emberéletet lehetne megmenteni”. Azt is megjegyezte, hogy talán még túl korai lenne a nukleáris eszkaláció felé haladni, de „haladnunk kell felé.

Putyin a maga részéről azt válaszolta, hogy feltételezései szerint a világ soha nem fog eljutni a nukleáris rakétacsapásokig, és Oroszországnak nincs is rá szüksége. Ugyanakkor nem zárta ki az orosz nukleáris doktrína megváltoztatását.

Ez év szeptemberében, a Biztonsági Tanács nukleáris elrettentéssel foglalkozó állandó ülésének éves ülésén Putyin a nukleáris küszöb csökkentését javasolta.

Az elnök kijelentette, hogy Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy agresszió esetén nukleáris fegyvereket használjon, többek között akkor, ha az ellenfél hagyományos fegyvereket használva kritikus fenyegetést jelent a szuverenitásra.

Az elnök a nukleáris doktrína módosításának szükségességét a helyzet előrejelzésének és e stratégiai tervezési dokumentumnak a jelenlegi realitásokhoz való igazításának fontosságával magyarázta.

Elolvasom a cikket