Lehet-e alkoholmentes sört és bort inni terhesség alatt?

Az alkohol hatása a terhességre

Darja Vlaszenko gyermekorvos szerint még nincsenek olyan tanulmányok, amelyek felmérnék az üdítőitalok fogyasztásának biztonságosságát a terhesség alatt.

Az alkoholfogyasztás fizikai és kognitív szövődményeket, úgynevezett magzati alkoholszindrómát okozhat az újszülötteknél.

A szindróma legsúlyosabb formája a diszmorf arcvonások (lapos középarc, rövid szemrésszel és a felső ajak keskeny vörös szegélyével), emellett növekedési elmaradás és súlyos idegfejlődési zavarok.

A terhesség alatti alkoholfogyasztás növeli a vetélés, a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát. A születés után is hatással lehet a csecsemőre.

Az alkoholmentes italok olyan összetevők, például gyümölcslé vagy szóda felhasználásával készülnek, amelyekkel az alkoholos italokhoz hasonló ízprofilt hoznak létre.

Az alkoholmentes bor ugyanolyan jó minőségű szőlőből készül, mint a hagyományos bor, de egy fontos különbséggel: az alkoholt a palackozás előtt eltávolítják.

Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy az alkoholmentes bor megőrizze a hagyományos bor ízét és illatát, és így fogyaszthatják azok is, akik áldott állapotban vannak, vagy más okokból kerülik az alkoholt.

Az „alkoholmentes” címkével ellátott italok legfeljebb 0,5 térfogatszázaléknyi alkoholt tartalmazhatnak. Ez a szint hasonló egyes gyümölcslevek természetes alkoholtartalmához.

Az igazság az alkoholmentes italokról

Tanulmányok kimutatták, hogy a 0,5 százalékfokos vagy annál alacsonyabb alkoholtartalmú italoknak nincs élettani hatásuk a szervezetre, és nem okozhatnak mérgezést. Terhesség alatt nem szabad alkoholt fogyasztani, beleértve az „alkoholmentes” sört, bort és a 0,5 százalékfokos vagy annál kevesebb alkoholtartalmú alkoholmentes koktélokat.

Az orvos megjegyezte, hogy bizonyítékok arra utalnak, hogy van rá esély, hogy több alkoholt fogyaszt, mint azt gondolná.

A Canadian Journal of Clinical Pharmacology című folyóiratban megjelent jelentés szerint az általuk vizsgált 45 alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú ital csaknem harminc százaléka több alkoholt tartalmazott, mint amennyit a címke jelzett, hat pedig több mint egy százalékot.

Az alkoholmentes bort ugyanolyan eljárással készítik, mint a hagyományos bort, hogy elérjék a teljes ízmélységet.

Az erjedési folyamat befejezése után azonban az alkoholt különböző módszerekkel, például lepárlással vagy szűréssel távolítják el.

Egyes alkoholmentes borok olyan adalékanyagokat vagy ízesítőanyagokat tartalmazhatnak, amelyeket kerülni kell, különösen, ha bizonyos étrendi korlátozásokkal vagy érzékenységgel küzd.

Továbbá ha véletlenül alkoholt ivott, mielőtt megtudta, hogy terhes, akkor sincs ok a pánikra.

„A terhesség későbbi szakaszában termelődő, egészséges sejtek többsége valószínűleg semlegesíti az alkohol hatásait” – jegyezte meg dr. Vlaszenko.

Elolvasom a cikket