Miért jelennek meg zokninyomok a lábunkon?

Kis zokni

Ha a zokni túl kicsi, megnyomhatja a végtagjait. Ráadásul a lába estére megduzzad, a nyomás megnő, és a gumiszalag még mélyebbre nyomódik.

A gumiszalag feszessége

Ahol a gumiszalag szorosan illeszkedik a bőrhöz, ott nyomás keletkezik, amely átmenetileg deformálhatja a szöveteket. A gumiszalag szorossága határozza meg a nyom jellegzetességét.

A bőr jellemzői

Ha valakinek érzékeny a bőre, a gumiszalag nyomai kifejezettebbek lesznek, a szárazság és az irritáció pedig csak fokozza ezt a hatást.

Vízvisszatartás

Hosszas állás és ülés, nagy mennyiségű só rendszeres fogyasztása, hőségben járás esetén a végtagok megduzzadnak. Ha a duzzanat fokozódik, az súlyos betegségre utalhat.

Vénás elégtelenség

Az életkor előrehaladtával a vénák nehezebben szállítják a vért a lábakból a szívbe. Emiatt felhalmozódik a végtagokban, az erekből folyadékot tol ki a szomszédos szövetekbe, és duzzanatot idézhet elő.

Szívelégtelenség

Ebben az állapotban a szív nem képes vért pumpálni a szervezet szükségleteinek kielégítésére. Ennek következtében az elakad az erekben, és folyadék kerül a szomszédos szövetekbe.

Máj- és vesebetegség

A vesebetegségekben lelassul, vagy teljesen megszűnik a méreganyagok kiürülése a szervezetből, amely fokozott folyadékképződéshez és duzzanathoz vezet.

Elolvasom a cikket