Onkológus figyelmeztet a nyakon és a szájüregben kialakuló rák fő tüneteire

„A szájüreg vagy a gége elváltozásaiban előfordulhat idegen test érzése. Az arcon vagy a nyelven megjelenhet egy kis dudor, vagy éppen ellenkezőleg, fekély vagy fehér lepedék. Ezt nevezzük leukoplakiának” – magyarázta az onkológus.

Megjegyezte, hogy amikor a daganat kezd kialakulni, az lassú növekedés esetén dudor formájában, gyors növekedés esetén pedig a szövet megvastagodása formájában alakul ki. Cheremushkin pontosította, hogy jön a szövetek merevsége, nehézzé válik a nyelv mozgatása, fájdalmas szindróma és égő érzés jelentkezik.

A nyak és a fej rákos megbetegedése esetén a tünetek a szerv elváltozásától függenek. Gyakran a nyirokcsomók érintettek. Ebben az esetben sűrű csomó jelenik meg a nyakon, általában a felső felületen, mert az összes nyirokcsomó ott található. Ha a gége érintett, akkor rekedt hang jelentkezik. Még akkor is, ha megfáztunk, de eltelt néhány hét, és semmi sem változott – ez egy jel, hogy legyünk résen, és forduljunk orvoshoz – zárta az orvos.

Korábban Cheremushkin azt mondta, hogy a rosszindulatú daganatok műanyag használata miatti kialakulásának elméletét még senki sem bizonyította. Elmondása szerint sok kutatást végeznek, mielőtt elindítják a gyártást ezen anyag felhasználásával.

Elolvasom a cikket