A forradalmi nőgyógyászati műtét, amely nem hagy nyomot

MH
2024. október 14. hétfő. 19:36

Dr. Novák Zoltán, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) nőgyógyászati osztályának centrumvezető főorvosa kifejtette, az új módszer a laparoszkópia előnyeivel bír, azzal a különbséggel, hogy nincs szükség arra, hogy bemetszést ejtsenek a hasfalon, mivel a műtét a természetes testnyíláson keresztül történik – írta meg a Házipatika.

Az eljárás a belső női nemi szervek, így a méh, a petefészek és a petevezetékek gyógyítására alkalmas. Az így kezelt betegek rövidebb felépülési időre és kevesebb fájdalomra számíthatnak, illetve jellemzően 24 órán belül haza lehet őket engedni egy nagy műtét után is.

„A világon ez az egyik legújabb módszer, csak kevés országban csinálják, nekünk is még limitált a tapasztalatunk” – árulta el Novák doktor. Hozzátette, a páciensek szempontjából az is nagyon lényeges, hogy így nem marad hátra látható heg a beavatkozás nyomaként.

Az OOI főorvosa eddig tíz esetben alkalmazta ezt a modern technikát, amelynek alapjait Belgiumban sajátította el. Ott már ezer felett jár a hüvelyen keresztül elvégzett beavatkozások száma.

Elolvasom a cikket