A rizs előnyei és hátrányai

Anna Shelobanova, a Warm Conversations idősek panziói hálózatának háziorvosa megjegyezte, hogy ez a termék kiváló szénhidrátforrás, amely energiával látja el a szervezetet. Ezenkívül a rizs nem tartalmaz glutént, így alkalmas a cöliákiában vagy gluténérzékenységben szenvedők számára is.

„A barna rizs rostokban gazdag, amelyek csökkentik a koleszterinszintet, és támogatják a szív- és érrendszer egészségét. Tartalmaz továbbá magnéziumot, amely elengedhetetlen a normál vérnyomás fenntartásához. Ezenkívül ez a fajta gabonaféle javítja az emésztést, és magas rosttartalma miatt megakadályozza a székrekedést” – mondta.

A szakember szerint a rizs az idegrendszerhez és az anyagcseréhez szükséges B-vitaminokat (B1 és B6), valamint vasat, magnéziumot és cinket is tartalmaz.

Dr. Mikhail Kutushov toxikológus hangsúlyozta, hogy ez a termék gazdag antioxidánsokban is, amelyek harcolnak a szabad gyökök ellen, védik a szervezetet a károsodásoktól, és csökkentik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

„Természetesen nem szabad megfeledkezni arról, hogy a rizs nagyon egészséges a gyerekek számára, hiszen rengeteg energiát ad. A sportolóknak is ajánlott beépíteniük az étrendjükbe, mert segíti az edzések utáni felépülést” – mutatott rá.

A barna rizst a doktornő a cukorbetegek étrendjének igazi istennőjének nevezte: nem okoz hirtelen vércukorszintugrást, így félelem nélkül fogyasztható. Ezenkívül könnyen emészthető, ezért értékes termék az emésztési problémákkal küzdők számára.

Az orvos felhívta a figyelmet arra, hogy a rizs keményítőben gazdag termék, ezért nem szabad nagy mennyiségben fogyasztani, így elkerülhető a súlyfelesleg. Egyes típusok, különösen a fehérek, felhalmozhatják az arzenátot, egy mérgező anyagot, amely káros lehet az egészségre.

„Az allergiásoknak óvatosnak kell lenniük, mert allergiás reakció léphet fel. Akik pedig hajlamosak a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, azok korlátozott mennyiségben egyenek rizst, mert az növelheti a vér koleszterinszintjét” – figyelmeztetett Kutushov.

Hozzátette: érdemes csiszolatlan fajtákat választani, például barnát, mert a legtöbb hasznos anyag ebben van. Fontos, hogy ne vigyük túlzásba, és más egészséges ételeket is vegyünk be az étrendünkbe – jegyezte meg a toxikológus.

Ezenkívül Natalia Shvedova, a Polyclinika.ru klinikahálózat endokrinológusa és táplálkozási szakértője felhívta a figyelmet a barna rizs kis mennyiségű arzéntartalmára. Elmondása szerint normál étrendben nem olyan magas a szintje, hogy kárt okozzon, de fogyasztása során bizonyos ajánlásokat be kell tartani – főzés előtt meg kell mosni, és be kell áztatni, szűrt vízben fel kell főzni. Különböző rizsfajták keverékeinek használata is javasolt.

Maria Skibitskaya endokrinológus, táplálkozási szakértő, a Biogena szakértője viszont megjegyezte, hogy a termékben lévő rostok elősegítik a teltségérzetet, amely segíthet az étvágy szabályozásában és a túlevés megelőzésében. Ezért a barna rizst súlykontrollra és anyagcsere-betegségek megelőzésére is ajánlják.

Emellett Elena Borisovskaya dietetikus, táplálkozási szakértő és terapeuta tisztázta, hogy a fehér rizs adja az emberek által elfogyasztott kalóriák ötödét világszerte.

„A legjobb rostokkal (zöldségekkel) és fehérjével fogyasztani: hússal, hüvelyesekkel, hallal. Ez segít kiegyensúlyozni az étkezést, és nem okoz kiugró vércukorszintet. Ez egy meglehetősen könnyen emészthető termék, ha mértékkel fogyasztjuk” – összegezte.

Elolvasom a cikket