MH
2024. október 14. hétfő. 22:12
A hurka sütés közben gyakran kidurran, szétreped. Hogy ez ne történjen meg, sokan azt tanácsolják, szurkáljuk meg a hurkát, vagy kenjük be zsírral. Ezek a tanácsok azonban a legtöbbször csődöt mondanak.
A hurkasütés titka
Az első és legfontosabb, hogy a hurkát sütés előtt hideg vízben kell áztatni. Ennek oka, hogy a hurkát rendszerint nem a készítés után használjuk fel, hanem később, sokszor hetekkel azután, hogy elkészült. Ez alatt az idő alatt a hurka burkolata vizet veszít, és rugalmatlanná, rideggé válik. A hurka belseje a sütésnél a meleg hatására kitágul és szétfeszíti a megkeményedett belet, és az szétdurran.
Szerencsére azonban a bél képes arra, hogy víz felvételével ismét rugalmassá váljon, és egy kíméletes, alacsony hőfokon történő sütés közben ki tud nyúlni annyira, amennyire a töltelék megduzzad. Ezért nem szabad a hurkát magas hőmérsékleten sütni. 140 fokon 35-40 perc alatt bőven megsül.
Hurkasütés sütőben lépésről lépésre:
- A hurkát 30 percre hideg vízbe áztatjuk, majd letörölgetjük.
- A hurkát tepsibe tesszük úgy, hogy semmiképp ne érjenek egymáshoz a darabok, ugyanis ettől is kiszakadhatnak.
- A hurka alá öntünk 1 dl vizet.
- A hurkát hideg sütőbe tesszük és 140 fokon 25-30 percig sütjük.
- Ezután két fakanál segítségével óvatosan megfordítjuk, meglocsoljuk a kifolyt zsírral, és további 10 perc alatt készre sütjük. Ha piros és ropogós a bőre, tálalhatjuk!
A hurka mellé tökéletesen illik a főtt krumpli és a párolt káposzta, de a mustár és a friss kenyér is elengedhetetlen a tálaláshoz.