Csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, valamint normális tartományban tartja a vércukorszintet

Mint az Eat This Not That írja, az éjszakai zabpehelynek számos egészségügyi előnye van, a testsúlyszabályozás segítésétől kezdve az energia növelésén át az emésztés javításáig.

1. Segíthet a súlyszabályozásban.

A zabpehely nemcsak finom, de nagyon laktató is. Számos friss tanulmány megerősítette, hogy a zab segíthet a súlykontrollban és az étvágy szabályozásában. A zab olyan tápanyagokban gazdag, mint a fehérje, a rostok és az egészséges zsírok, amely elősegíti a jóllakottság érzését, és csökkenti a túlevés valószínűségét.

2. Javíthatja az emésztést.

A zabpehely gazdag egyfajta oldható rostban, a béta-glükánban, amely elősegítheti az egészséges emésztést. Ezt úgy éri el, hogy gélszerű anyagot képez a belekben, amely lelassítja az étel mozgását az emésztőrendszeren keresztül. Ezáltal segít szabályozni a székletürítést, csökkenti a székrekedést, és elősegíti az egészséges bélrendszer fenntartását.

3. Javíthatja a koncentrációt.

A zab segíthet a kognitív funkciók és a koncentráció javításában is, köszönhetően magas komplexszénhidrát-tartalmának, amely folyamatos energiaáramlást biztosít az agy számára.

A zab B-vitaminokban és magnéziumban is gazdag, amelyek javíthatják a kognitív teljesítményt. Ezeket az előnyöket a közelmúltban végzett tanulmányok is kimutatták.

4. Csökkentheti a koleszterinszintet.

Tanulmányok szerint a zabpehely rendszeres fogyasztása segíthet a koleszterinszint csökkentésében az oldható rostoknak és más, jótékony hatású vegyületeknek köszönhetően. Ezek a vegyületek a bélben megkötik a koleszterint, segítve annak kiürülését a szervezetből.

5. A zabpehely csökkentheti a vérnyomást.

A rostban gazdag ételek, mint például a zabpehely, javíthatják az erek működését, támogatva a szív általános egészségét és a keringést. Emellett az antioxidánsok egy speciális csoportját, az úgynevezett avenanthramidokat is tartalmazzák, amelyek növelhetik a nitrogén-oxid-termelést, segítve az erek ellazulását és tágulását, így csökkentve a vérnyomást.

Egy 2023-as metaanalízis kimutatta, hogy a zab hatékonyan csökkentette a vérnyomást az egyéb gabonaféléket fogyasztó csoportokkal összehasonlítva.

6. Támogathatja az immunitást.

A zabpehely gazdag béta-glükán-tartalmának köszönhetően, amely egyfajta oldható rost, amely támogatja az immunrendszer működését, fokozhatja az immunitást. A béta-glükán segít aktiválni bizonyos immunsejteket, az úgynevezett makrofágokat és neutrofileket, így fokozva a szervezet fertőzések elleni harcra való képességét. A zab más kulcsfontosságú tápanyagokat is tartalmaz, például cinket és szelént, amelyek létfontosságú szerepet játszanak az erős immunrendszer fenntartásában.

7. Elősegíti az egészséges vércukorszintet.

A zab lassan emészthető szénhidrátokban és rostokban gazdag, így az éjszakai zabpehely egyik előnye, hogy fogyasztása elősegíti a stabilabb és tartósabb vércukorszintet. Számos tanulmány kimutatta, hogy még a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél is kevesebb vércukorszint-kiugrást és stabilabb glükózszintet eredményez a zabpehely fogyasztása, mint más, szénhidrátot tartalmazó ételeké. Ez valószínűleg rosttartalmának köszönhető, amely lassítja a benne lévő szénhidrátok felszívódását.

8. Javítja a táplálkozásodat.

Az éjszakára beáztatott zabpehely számos olyan alapvető tápanyagban gazdag, amelyek sok embernek hiányoznak, többek között rostban, magnéziumban, vasban és cinkben, így tökéletes kiegészítője lehet a tápanyaghiányok pótlásának.

Elolvasom a cikket