Érdemes felhívni a figyelmet a hazai alkotókra

MH/MTI
2024. október 14. hétfő. 21:13

A Budapest Design Week október 10. és 20. között több mint 100 helyszínen várja a dizájn iránt érdeklődőket Budapesten, valamint Sopronban és Pécsen kreatív programokkal, időszaki kiállításokkal, tárlatvezetésekkel.

Jakab Zsófia elmondta, a Budapest Design Week programsorozatát idén először rendezi a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ).

Hangsúlyozta, olyan élményalapú programokat állítottak össze, amelyek befogadásához nem kell szakmabelinek lenni. Példaként említette a kaspó- vagy lámpakészítő, a terítés művészetéről szóló workshopokat.

Szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a kreativitás és a design nem megfoghatatlan dolog, hanem az élet olyan területe, amely körbevesz bennünket – tette hozzá.

A miniszteri biztos elmondta: erre hívja fel a figyelmet a 360 Design Budapest, a Design Week központi kiállítása. A Nyugati Pályaudvar egykori várótermében október 15. és 20. között mutatják be a hazai és regionális dizájn legkiválóbb alkotásait, a dizájn mindennapokban betöltött szerepét hangsúlyozva. Kiemelte, hogy várják a diákokat is a tárlatra, tárlatvezetéseket szerveznek egyetemekkel, szakiskolákkal, szakképzési centrumokkal, de színészekkel, énekesekkel is.

A hét nyitóeseményeként múlt csütörtökön az ELLE Decoration magazin adta át az EDIDA Hungary díjait, a magyar dizájnszakma legkiválóbb alkotóinak. Jakab Zsófia kitért rá, a kreativitás mellett a használhatóságot, a fenntarthatóságot is vizsgálta a szakmai zsűri.

Szólt róla, hogy Sopron már kilenc éve vesz részt a programsorozatban, Pécs pedig a Baranya vármegye kreativitását összefoglaló rendezvénysorozatáról híres évek óta. Megjegyezte, reméli, hogy a következő években bővülni fog a részt vevő városok köre.

Elolvasom a cikket