Ez a közönséges növény védelmet nyújthat a rák ellen

Az Echinacea az évelő lágyszárú növények nemzetségébe, a csillagvirágúak családjába tartozó évelő. Észak-Amerikából származik, ahol ezek a növények prériken és nyílt erdőkben nőnek. Összesen kilenc faj létezik, de csak három fajt használnak gyógynövény-kiegészítőkben: az echinacea purpurea, a keskenylevelű és a fakó echinacea. A tabletták, tinktúrák, kivonatok és teák készítéséhez a növény felső részeit és a gyökereket egyaránt veszik.

Ma a bíbor kúpvirágból készült készítmények népszerű, vény nélkül kapható gyógynövénykészítmények, amelyeket megfázás esetén használnak. Fájdalom, gyulladás, migrén és más egészségügyi problémák kezelésére is használják.

Az echinacea növények megdöbbentően sokféle aktív vegyületet tartalmaznak, például kávésavat, alkamidokat, fenolsavakat, rozmarinsavat, poliacetiléneket stb. Tanulmányok az Echinaceát számos egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe, többek között a gyulladáscsökkentéssel, az immunitás javításával és a vércukorszint csökkentésével.

Gazdag antioxidánsokban

Az echinacea jótékony hatású flavonoidokat, valamint cikórsavat és rozmarinsavat tartalmaz, amelyek antioxidánsként hatnak. Ezek segítenek megvédeni a sejteket az oxidatív stresszel szemben, amely olyan krónikus betegségekkel, mint a cukorbetegség és a szívbetegség, összefüggésbe hozható. További antioxidánsok találhatók a növény virág- és gyökérkivonatában. Az Echinacea olyan alkamidokat is tartalmaz, amelyek fokozzák az antioxidáns aktivitást.

Támogatja az immunrendszert

Számos tanulmány kimutatta, hogy az echinacea segít az immunrendszernek a fertőzések és vírusok elleni küzdelemben, és így felgyorsítja a gyógyulást. Ezért gyakran használják a nátha megelőzésére vagy kezelésére. A randomizált vizsgálatok áttekintése azt mutatja, hogy az echinacea 22 százalékkal csökkentheti a felső légúti fertőzések kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor nincs jelentős bizonyíték a betegség időtartamára gyakorolt hatására, így a nátha kezelésében való hatékonysága továbbra sem jól ismert.

Csökkenti a szorongást

A legújabb kutatások rámutatnak arra, hogy az echinacea csökkentheti a szorongás érzését. A növény alkamidokat, rozmarinsavat és kávésavat tartalmaz, amelyeknek nyugtató hatása lehet. Egy vizsgálatban egy héten keresztül napi kétszer 40 mg echinacea-kivonat szedése jelentősen csökkentette a szorongást a placebóhoz képest. Egy másik vizsgálat azonban nem talált jelentős csökkenést a szorongásban, de javulást mutatott az érzelmi jólétben. Az echinacea hatékonyságának teljes körű értékeléséhez további kutatásokra van szükség.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik

A gyulladás egy természetes folyamat, amely segíti a szervezet gyógyulását és a fertőzések elleni küzdelmet. A hosszan tartó gyulladás azonban krónikus betegségekhez vezethet. Tanulmányok azt mutatják, hogy az echinacea csökkentheti a túlzott gyulladást. Egy egereken végzett vizsgálatban például az echinacea vegyületek csökkentették a gyulladásos markereket, és javították a kognitív funkciókat. Egy másik, osteoarthritisben szenvedő felnőttek bevonásával végzett vizsgálat szerint a gyömbér- és echinacea-kivonatok csökkentették a gyulladást, a fájdalmat és a duzzanatot. Egy 105 tanulmányt tartalmazó áttekintés megerősíti, hogy az echinacea csökkenti az olyan markereket, mint az IL-6, IL-8 és a tumor nekrózis faktor.

Javítja a bőr egészségét

Az echinacea számos bőrprobléma kezelésében segíthet. Tanulmányok kimutatták, hogy az Echinacea-kiegészítők enyhítik az akne tüneteit, valamint segítenek a bőr hidratálásában és a ráncok csökkentésében. A lila echinacea kivonatot tartalmazó krémek az ekcéma kezelésében is hatékonyak, és segítenek helyreállítani a bőr védőrétegét. A kivonat azonban rövid eltarthatósági idővel rendelkezik, ami megnehezíti a kereskedelmi kozmetikumokban való felhasználását.

Védelmet nyújthat a rák ellen

In vitro vizsgálatok szerint az echinacea gátolhatja a rákos sejtek növekedését, és elősegítheti azok elhalását. Például az Echinacea purpurea kivonat és a cichoric sav elősegíti a rákos sejtek apoptózisát. Bár jelenleg nincsenek adatok az echinacea és a hagyományos rákterápiák kölcsönhatásáról, az embereken végzett új kutatások feltárhatják a benne rejlő lehetőségeket.

Echinacea mellékhatások

Általánosságban elmondható, hogy az echinacea rövid távú használat esetén biztonságos. A lehetséges mellékhatások közé tartoznak az enyhe emésztési problémák és a kiütések. Ritkán allergiás reakciók, például csalánkiütés, duzzanat vagy anafilaxia is előfordulhat. Az autoimmun betegségben szenvedőknek vagy az immunszuppresszív gyógyszereket szedőknek az echinacea alkalmazása előtt konzultálniuk kell orvosukkal.

Hogyan kell az echinaceát fogyasztani?

Az echinacea-termékek összetétele és koncentrációja eltérő, így nehéz meghatározni egy standard adagot. A kutatások szerint azonban a következő adagok hatékonyak lehetnek az immunrendszer támogatásában:

– Száraz kivonat: 300-500 mg naponta háromszor.

– Tinktúra: naponta háromszor 2,5 ml vagy legfeljebb 10 ml naponta.

Elolvasom a cikket