Ezek a D-vitamin szedésének veszélyei

Milyen tablettákról beszélünk? – teszi fel a kérdést az RBC-Ukrajna (Styler projekt) a híres brit professzor, Tim Spector Instagramjára hivatkozva.

A D-vitamin egy fontos tápanyag, amely a kalcium és a foszfát mennyiségének szabályozásához szükséges a szervezetben. Egészségesen tartja a csontokat, a fogakat és az izmokat, és megelőzi az olyan betegségeket, mint a rachitis, azaz az angolkór.

A D-vitamin nagy része a napfény hatására keletkezik a szervezetünkben. Ez azonban azt is jelentheti, hogy ősszel és télen nem jutunk elegendő D-vitaminhoz.

Ezért sokan szednek D-vitamin-kiegészítőket az évnek ebben az időszakában, és az orvosok éppen ezért október és március között javasolják a pótlás szedését.

Figyelni kell a bevitt D-vitamin mennyiségére, mivel a túlzásba vitt mennyiség veszélyes egészségügyi problémákat is okoz.

A szakértő elárulta, hogy a tudósok vizsgálatokat végeztek, amelyek kimutatták, hogy azok a csoportok, akik injekció formájában vagy nagy mennyiségben szájon át kapták a D-vitamint, nagyobb eséllyel szenvedtek csonttörést, illetve gyakrabban esnek el. Mindez a túladagolásnak köszönhető.

„A nagy dózisú D-vitamin veszélyes is lehet, mert felhalmozódik a szervezetben. A túl nagy dózisban adagolt D-vitamin elsősorban a drasztikusan megemelkedett kalciumszint miatt káros – ennek jelei lehetnek az általános gyengeség, zavartság, a túlzott szomjúságérzet melletti gyakori vizelési inger, valamint étvágytalanság, izomgyengeség, émelygés és hányás, gyakran jelentkező fejfájás, esetleg székrekedés. A hosszú távon fennálló D-vitamin-túladagolás maradandó károkat okozhat a szervezetben, túlzott mértékű kalcium lerakódásához vezethet a belső szervekben, és tartós vese- és csontkárosodást okozhat” – mondta el Tim Spector.

A Spector professzor által idézett tanulmányt a Journal of the American Medical Association (JAMA) című folyóiratban tették közzé 2018-ban.

Egy másik, szintén a JAMA-ban közzétett, 2010-es tanulmány a napi 500 000 nemzetközi egység (NE) D-vitamin szedésének hatását vizsgálta a placebóval összehasonlítva.

A csaknem 3000 résztvevővel végzett vizsgálatban a D-vitamint szedők körében az esések és törések megnövekedett kockázatát találták.

A D-vitamin bevitelére vonatkozó általános ajánlás a napi 400–2000 NE.

A túl sok D-vitamin hosszú időn keresztül történő szedése túl sok kalcium felhalmozódását okozhatja a szervezetben. Ez gyengítheti a csontokat, és károsíthatja a veséket és a szívet.

Elolvasom a cikket