Ezekben a csokoládékban rengeteg a nehézfém

MH
2024. október 14. hétfő. 18:09

Több amerikai egyetem kutatói által végzett vizsgálatok eredményeképpen kiderült: számos kakaótartalmú termék (beleértve az organikus csokoládékat is) nagy mennyiségű nehézfémet, elsősorban kadmiumot és ólmot tartalmaz.

Hogyan kerülhet ólom a csokoládéba?

A kutatók összesen 72 kakaótartalmú terméket vizsgáltak meg. Ezek 43 százalékában találtak a megengedettnél magasabb mennyiségű ólmot, míg 35 százalékukban a kadmium mennyisége haladta meg a határértékeket – írja az Origo. A leginkább megdöbbentő felfedezés, hogy a biocsokoládék sokkal magasabb arányban tartalmaztak nehézfémeket, mint a hagyományos termékek.

Jacob M. Hands, a kutatás vezetője elmondta: a nehézfémeket tartalmazó csokoládék alkalmankénti fogyasztása egy egészséges felnőtt számára nem jelent kockázatot, de ha rendszeresen tesszük ki a szervezetünket ilyen mennyiségű nehézfémnek, az hosszú távon egészségkárosító lehet. Mivel lassan ürülnek ki, könnyen felhalmozódhat az ólom és kadmium a szervezetben. Ezáltal tüdő-, vese- és csontkárosodást idézhetnek elő, növelik a szív- és keringési betegségek kockázatát, károsítják a szaporító szervrendszert és az immunrendszert, valamint emésztőrendszeri problémákat is előidézhetnek. Mindemellett az idegrendszerre is káros hatással vannak, és jól ismert rákkeltő hatásuk is.

Viszlát, csokoládé?

A kutatók a tanulmány összegzéseképpen kiemelik, hogy az eredmények alapján nem kell tejesen lemondanunk a csokoládéról, amely nemcsak finom, de számos pozitív egészségügyi hatása is jól ismert. A kapott eredmények csupán arra hívják fel a figyelmet, hogy a „bio” vagy „organikus” jelzővel ellátott termékek nem minden esetben egészségesebbek a hagyományosaknál. A megoldás most is, mint oly sok esetben, a változatos étrend és a mértéktartás lehet.

Elolvasom a cikket