Ezért kellene minden nap fokhagymát enni

Mindenképpen be kell iktatni az egészséges táplálkozás híveinek étrendjébe. Bár nem mindenki szereti a fokhagymát, ennek a zöldségnek az előnyei tagadhatatlanok és jól tanulmányozottak.

Mi a hasznos fokhagyma

A fokhagyma előnyeiről elmondta a terapeuta és táplálkozási szakember Elena Egorova. Az orvos kifejtette, hogy a fokhagyma közvetlen hatással van az immunrendszerre. Fogyasztása után aktiválja immunrendszerünk speciális sejtjeit – a fagocitákat és a makrofágokat. Ezek az emberi szervezet első védelmi vonalát alkotják, és elsőként „találkoznak” az ellenséges szervezetekkel. Ez a fokhagyma előnye az immunitás szempontjából.

A fokhagyma tápanyagokban való gazdagságáról is híres. A zöldség illékony anyagokat, fitoncidokat, antioxidáns allicint, B-vitaminokat, valamint C- és K-vitamint és ásványi anyagokat tartalmaz. Az ilyen változatos összetétel meghatározza a vírusellenes, antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokat. A fokhagyma összetételének bizonyos összetevői miatt is van antihelmintikus hatása.

A fokhagyma tinktúrák egyes bőrbetegségek kezelésére használhatók. Egy másik zöldségnek epehajtó hatása van, és megakadályozza az epehólyagban a kövek kialakulását.

Elena Egorova hangsúlyozza a fokhagyma szív- és érrendszerre gyakorolt előnyeit. A zöldségben található kolin csökkenti az erek áteresztőképességét és javítja azok épségét, így a létfontosságú szervek (szív, agy) jobban telítődnek vérrel. Az agy jó vérellátása a degeneratív betegségek (demencia, Alzheimer-kór) megelőzésének kulcsa.

Milyen káros a fokhagyma és kiknek nem szabad fogyasztaniuk azt

A fokhagymát nem szabad éhgyomorra fogyasztani. Bizonyos ételekkel együtt kell fogyasztani. Serkenti a gyomornedv kiválasztását, és ez egyeseknél még a gyomor kiválasztó tevékenységének csökkenésével is jót tesz.

A zöldségtől kívánatos megtagadni a krónikus gyomorhurut súlyosbodásában, a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás súlyosbodási állapotában vagy gyomorfekélybetegségben szenvedő embereket.

A táplálkozási szakember arra is figyelmeztetett, hogy a fokhagyma árthat egy olyan személynek, aki műtét előtt áll. Egészséges emberek számára nem kívánatos, hogy 10 nappal a műtét előtt fogyasszák, mert befolyásolhatja a véralvadást – elősegíti annak elfolyósodását. A fokhagyma fogyasztása komplikációkat okozhat a műtét során – vérzést. Ezenkívül megnehezítheti a műtét utáni felépülést. Azok számára pedig, akiknek véralvadási problémáik vannak, a fokhagyma ellenjavallt.

Ezt a zöldséget óvatosan kell használniuk azoknak, akik hörgőasztmában szenvednek, mivel a fokhagyma összetevői hozzájárulhatnak a nagy mennyiségű váladék képződéséhez.

A másik kategória, akiknek a fokhagyma nem megengedett, a 2 év alatti gyermekek.

Ki ehet fokhagymát

Az egészséges embereknek a fokhagyma ésszerű adagokban nem árt. De különösen hasznos azoknak, akiknek sűrű a vérük és hajlamosak a trombózisra.

Elena Egorova azt is tanácsolja, hogy az idősek étrendjébe fokhagymát adjanak. A benne lévő kolin javítja a memóriát és a figyelmet, megakadályozza a demencia megjelenését, sőt az Alzheimer-kór kialakulását is.

Mennyi fokhagyma fogyasztható egy nap alatt

A betegségek megelőzésére a táplálkozási szakemberek napi 1-4 gerezd fogyasztását javasolják. A 4 gerezd az ajánlott adag a magas vérnyomásban szenvedőknek és a sűrű vérrel rendelkezőknek.

Mivel lehet fokhagymát enni

A maximális előnyök elérése érdekében a fokhagymát fűszerekkel, gyógynövényekkel és olajokkal kell kombinálni. A fokhagyma alapján mártásokat lehet készíteni – ezek tartalmazhatnak olívaolajat, fűszereket, citromlevet, egy kevés almaecetet. Kefir, ryazhenka és görög joghurt alapján is készíthet fokhagymás mártásokat. Az ilyen öntetek salátákhoz és zabkásához adhatók.

Ha a fokhagymát erjesztett tejtermékekkel együtt használjuk, akkor nem olyan agresszív a gyomorra, és a szaga nem lesz olyan erősen érezhető az evőből.

Ha rosszul tűri a nyers fokhagymát, akkor már főtt, hőkezelt ételekben fogyaszthatja. Hőkezelés után a fokhagyma szintén nem olyan agresszív a gyomorra.

Mivel nem lehet fokhagymát enni

Elena Egorova figyelmeztet – ne fogyasszon fokhagymát gyümölcs előtt vagy után, hogy ne legyen gáz a gyomorban. Nem tanácsos a fokhagymát tejjel is leöblíteni, különösen azoknak a felnőtteknek, akik nem emésztik jól a laktózt.

Elolvasom a cikket