Ezért nem szabad túlzásba vinni a gyümölcsevést

Tisztázta, hogy a WHO ajánlásai szerint a napi étrendnek legalább 400 gramm keményítőmentes zöldséget és gyümölcsöt kell tartalmaznia.

Anna Shafer, a K+31 klinika táplálkozási szakértője hangsúlyozta, hogy az iparilag termesztett gyümölcsök és bogyók ötször több cukrot tartalmaznak a harminc évvel ezelőtt termesztett gyümölcsökhöz képest, és ezt figyelembe kell venni.

Ha a cukrot gyümölcsökkel és szárított gyümölcsökkel helyettesítjük, könnyen túlzásba eshetünk a fruktózbevitellel. Erdei bogyós gyümölcsökből (eper, vörösáfonya, áfonya, berkenye, galagonya, szeder stb.) 200 gramm a naponta javasolt beviteli érték.

A fruktóz a bogyókban és gyümölcsökben található cukor. Részben a máj, részben pedig a jó baktériumok dolgozzák fel.

A táplálkozási szakértő hozzátette, hogy a túl sok gyümölcs fogyasztása veszélyezteti a cukorbetegség és a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás kialakulását.

Anna Basova, a Gyermekkutató Intézet táplálkozási szakértője a 360.ru-val folytatott beszélgetésben elmondta , hogy ősszel a szezonális alma, körte, birs, szilva, datolyaszilva és füge ajánlott. Mindezek a termékek a vitaminok igazi tárházát jelentik – különösen a gyermekeknek is ajánlott, hiszen segít az immunrendszer erősítésében és a megfázás megelőzésében is.

Ugyanezen a napon Szergej Morozov táplálkozás- és gasztroenterológus azt mondta, hogy reggelire fehérje- és szénhidráttartalmú ételeket kell fogyasztani, valamint csökkenteni kell a cukor- és édesipari termékek, a tészta, a gabonafélék és a szószok fogyasztását.

Elolvasom a cikket