Hogyan hat a koffein a szervezetre?

Kiderül azonban, hogy ezek többsége mítosz, amelyeknek nincs valós alapjuk.

Igen, a kávé nagy mennyiségben, mint minden más, káros lehet, de aki mértékkel fogyasztja, az egészségre gyakorolt előnyök egész sorára számíthat. Hogyan hat a kávé a szervezetre?

Serkent és energiát ad

A kávét nemcsak az íze miatt isszuk, hanem koffeintartalma miatt is, amely élénkítő hatású.

Rövid időre megemeli a vérnyomást, és felgyorsítja a szívverést, így a vér gyorsabban kering, a szervezet jobban telítődik oxigénnel, és a fáradtság és az álmosság érzése megszűnik.

Már egy csésze kávé is elegendő a koncentráció és a figyelem javításához.

Az is fontos, hogy a mély íz és az egyedülálló aroma serkenti az érzékeket, és endorfin, azaz boldogsághormon felszabadulását okozza. A jó kávé javíthatja a hangulatot, és helyreállíthatja az életkedvet a csökkent aktivitás és fáradtság időszakaiban.

Fokozza az anyagcserét

A kávéval kapcsolatos egyik népszerű mítosz, hogy irritálja a gyomrot, és akár fekélyt is okozhat.

Valójában nincs mitől tartani – a kávé nemcsak biztonságos az emésztőrendszer számára, hanem nagyon is jótékony hatással van rá.

Javítja az emésztést, és felgyorsítja az anyagcserét, amely jó hír a karcsú alakért küzdő embereknek.

Ráadásul csökkenti a szervezet hisztaminkiválasztását, amely az allergiás reakciókért felelős.

Inkább a szabad gyököket távolítja el, mint az értékes összetevőket

A kávé gazdag összetétele nemcsak koffeint, hanem polifenolokat is tartalmaz. Ezek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vegyületek, amelyek fiatalító hatásúak.

A polifenolok befogják és eltávolítják a szervezetből a szabad gyököket, azaz az öregedési folyamatért, a szövetek és szervek elhasználódásáért, számos betegség kialakulásáért, valamint a bőr állapotromlásáért és a ráncok megjelenéséért felelős anyagokat.

Ezért a kávét sikeresen nevezhetjük a fiatalság elixírjének, és rendszeres használata minden bizonnyal jótékony hatással lesz az egészségre, a szépségre és a jólétre.

A kávé rajongói ne aggódjanak amiatt, hogy kimossa a kalciumot és a magnéziumot a szervezetből – ez csak a túladagolás következménye lehet, de a napi mérsékelt mennyiségű kávé szinte kizárólag jótékony hatású lehet.

Összefoglalva a kávé egy olyan ital, amely megfelelő mennyiségben pozitív hatással lehet a szervezetünkre.

A kávéban található koffeint azonban nem mindenki fogyaszthatja. Ebben az esetben a koffeinmentes kávé javasolt.

Elolvasom a cikket