London szankciókkal sújtja az iráni hadvezetést az Izrael elleni rakétatámadás miatt

MH/MTI
2024. október 14. hétfő. 23:11

A londoni külügyminisztérium hétfői tájékoztatása szerint a pénzügyi eszközök zárolásával és beutazási tilalommal járó büntetőintézkedések Abdolrahim Muszavira, az iráni hadsereg főparancsnokára, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács tagjára, Mohammad-Hosszein Dadraszra, Muszavi helyettesére, Hamid Vahedire, az iráni légierő főparancsnokára, Mohammad Kazemire, az iráni forradalmi gárda hírszerzési főnökére, Habibollah Szajjárira, az iráni fegyveres erők vezérkari főnökére és Ali-Mohammad Nainire, a forradalmi gárda szóvivőjére vonatkoznak.

Hasonló szankciókat jelentett be a brit kormány az első számú iráni rakétahajtómű-tervező konglomerátum, valamint az iráni állami űrügynökség ellen is. Az űrügynökséget sújtó intézkedéseket a brit külügyminisztérium azzal indokolta, hogy ez a szervezet űreszközök felbocsátásához szükséges technológiák tervezésével foglalkozik, és ez a tevékenység is kötődik a ballisztikus rakéták kifejlesztéséhez.

A brit elhárítási és biztonsági szolgálat (MI5) vezérigazgatója múlt heti beszédében úgy fogalmazott, hogy Irán egymás után szövi a Nagy-Britannia elleni ellenséges akciók terveit is, amelyek száma az elmúlt két évben példátlan ütemben emelkedett.

Ken McCallum a terrorizmusellenes műveleti központ (Counter Terrorism Operations Centre, CTOC) londoni székhelyén tartott beszámolójában közölte: 2022 januárja óta az MI5 a rendőrséggel együttműködve húsz olyan, iráni támogatással tervezett támadás megakadályozására tett ellenlépéseket, amelyek potenciálisan halálos fenyegetést jelentettek brit állampolgárok és más nemzetiségű nagy-britanniai lakosok számára.

A londoni külügyminisztérium hétfői tájékoztatása szerint Nagy-Britannia eddig négyszáznál több különböző szankciót léptetett érvénybe Iránnal szemben, és folytatja együttműködését nemzetközi partnereivel annak érdekében, hogy Iránt elszámoltassák a térségi helyzet eszkalációját célzó magatartása és a globális biztonság aláásására irányuló kísérletei miatt.

Elolvasom a cikket