Miért faragunk tököt Halloweenkor?

MH
2024. október 14. hétfő. 22:24

Sokan úgy gondolják, hogy a halloween Amerikából származik, de valójában a kelta kultúrkörben született hagyomány. Amerikában aztán skót, ír bevándorlók honosították meg halloween ünnepét, amelyhez számos szokás kapcsolódik. Ilyenkor feldíszítjük a házakat, a fő díszítőelem pedig a tök, illetve a faragott töklámpás. Hogy miért tökbe kerül a gyertya? Angolszász területen több legenda is tartja magát, íme a két legérdekesebb!

Izzó szén a karórépában

„Stingy Jack”, azaz Fukar Jack meghívta az ördögöt egy italra, de nem nagyon akaródzott neki fizetni. Rávette hát az ördögöt, hogy változtassa át magát pénzérmévé, hogy azzal tudjon fizetni. Amint az ördög pénzé változtatta magát, Jack a zsebébe dugta egy kereszt mellé. Mivel az ördög fél a kereszttől, nem mert visszaváltozni. Jack végül szabadon engedte szegény párát, de csak azzal a feltétellel, hogy az ördög megígérte, egy évig nem zavarja Jacket, és ha meghal, nem viszi el a lelkét. Így aztán Jack halála után Isten nem fogadta be lelkét a mennyországba, mert bűnös ember volt, de az ördög sem fogadta a pokolba, mert megígérte, hogy nem teszi. Az ördög inkább visszaküldte Jacket, és egy izzó szenet adott neki, hogy azzal világítson. Az izzó szenet egy karórépába rakta. Az írek ezt a szellemet Lámpás Jacknek nevezték el, és saját Jack lámpákat kezdtek készíteni.

Megnyugvást kereső szellemek

Egy másik legenda szerint részeges Jacket az ördög a pokolba hívta, de felajánlotta, hogy előtte igyanak meg egy italt. Jack azonban nem akart vele tartani, ezért hát furfangos cselt eszelt ki. Ravasz módon megkérte, hogy válasszon egy almát az almafájáról, mire az ördög felmászott a fára. Jack tudta, hogy mitől fél az ördög, ezért a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Az ördög nagyon megrettent a kereszttől, és nem is mert lemászni, kénytelen volt a fa ágán kucorogni. Az ördög addig-addig egyezkedett a furfangos kováccsal, míg az megígértette vele, hogy ha leengedi a fáról, cserébe gondoskodik róla, hogy Jack (aki életében sok rosszat tett) ne kerüljön a pokolba. Jack ekkor megengedte hogy lemásszon a fáról az ördög – aki abban a pillanatban el is tűnt. Azonban, amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt: a mennybe nem engedték be, mivel élete során sokat részegeskedett és bűnös módon élt, de az ördög sem akarta a pokolba befogadni, mert nagyon haragudott Jackre a régi csínye miatt. Jack arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Végül az ördög megszánta és egy örökké izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából, amit nyugtalan lelkének szánt. Az izzó parazsat Jack egy kivájt takarmányrépa (rutabaga, svéd karórépa) belsejébe tette világító lámpásnak, s azóta lelke ennek a takarmányrépa-lámpácskának a fényénél keresi megnyugvását.

Az ír és a skót bevándorlók aztán magukkal vitték ezt a hagyományt Amerikába, és mivel ott a tök őshonos és könnyebb is belőle lámpát faragni, mint a karórépából, a tök faragása terjedt el.

Így faragjunk töklámpást egyszerűen:

Objektum doboz

Elolvasom a cikket