Örök barátság, némi jellemhibával

Istenem, milyen jó látni, hogy gondolnak ránk. Milyen megnyugtató, hogy nem vagyunk egyedül. Uniózunk. Bejött. Egyszer már, korábban unióztunk, pontosabban barátkoztunk egy unióval, de nem igazán volt kifizetődő számunkra. Roppant észnél kellett lennünk, fal mellett kellett járnunk, hogy ne fizessünk rá. Nagy ügyekben ez mindig, mindenütt a világon így van, mindig a kicsi a hunyó. Mint például akkor is, amikor az örök barát Leonyid Iljics Brezsnyev történetesen nálunk vadászott, de már olyan mókás stádiumban leledzett, mint manapság a nyolcvanegy éves Joe Biden. Az amerikai elnök. Már ő sem nagyon tudta, mit csinál, merre jár, s egy vadászaton égre-földre lövöldözött. Aztán egy senki, egy névtelen vadász merte csak megmondani neki: Brezsnyev elvtárs! Nem lehetne kicsit óvatosabban? Mi kis nemzet vagyunk.

Igen, kicsik voltunk, s manapság is merünk kicsik lenni. Ám mai elvtársaink roppant kedvesek, folyvást figyelnek bennünket, ügyelnek ránk. Igen, ott Brüsszelben. Most is például valamiért felneszeltek, hogy nálunk nem stimmelnek a dolgok. Nincs szólás- és sajtószabadság, független bíráskodás, sántít a demokrácia, és még dühöng az antiszemitizmus is. Bár ez utóbbit már ezrek ezerszer cáfolták, ezer más helyről számoltak be zsidóüldözésről, azért a bélyeg változatlanul rajtunk maradt. Viszket olykor, de nincs mit tenni ellene, mert ha nem létezik más bűnünk, ez már örökre ránk égett. Vele élünk, vele halunk, miatta szégyenkezünk szerte a nagyvilágban.

Ám mai uniós barátaink segítenek. Figyelnek ránk, tudják, mi jó nekünk, mire vágyunk, mi kell a szegény magyarnak. Most például a miniszterelnökünk a héten számolt be arról, hogy világossá vált, az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen és az Európai Néppárt vezetője, Manfred Weber nyíltan közölték, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt. „Bejelentették, hogy nekik egy másik kormány kell. És azt is megnevezték, hogy kikből álljon ez a leendő, brüsszelita kormány, mert ez a nemzeti szuverenista magyar kormány nekik nem jó.” És Orbán szerint az európai szocialisták Dobrev Kláráékat akarják delegálni, a Néppárt meg a Tisza pártot, Magyar Péterrel.

Na ugye, milyen derekas asszonyság, helyre menyecske ez az Ursula, a hét gyerek mellett még ránk is tekint, szán némi időt szegény magyarokra. Igaz, a gyerekek már nagyok, nem kell mindennap verni őket, de újra nyakunkon, mármint a világ nyakán a Covid-járvány, azzal bizony van némi babra munka. Mint ahogyan korábban már volt is, ám akkor Európa nagyasszonyának helyén volt a szíve meg a telefonja, s egyetlen sms-sel, a Pfeizer segítségével megmentette életünket és vérünket. Igaz, azóta is lekorruptozza a világ, de Ursula úrhölgy ezt is túléli. Sőt, változatlanul segít, továbbra is velünk van. Velünk, magyarokkal is. Most például Orbán Viktor szerint Ursula asszony Weber tekintetes elvtársúrral „világossá tette, hogy ez az a koalíció, aminek a szerződése vagy házassága ott meg is történt a szemünk előtt, celebrálta a papként vagy anyakönyvvezetőként Von der Leyen. Manfred Weber volt a tanú, és a két érintett fél pedig világosan megmondta, hogy készen áll arra, hogy teljesítse azt, amit Brüsszel követel”.

Na, de ha ilyen szépen összebútorozik Klára asszony és a derék Peti gyerek, hogy fogják egymást kibírni. Bár Gyurcsány főfelügyelő bizonyára rajtuk tartja a szemét, ám Péter mégis veszélyes ellenfél. Lehallgat, súg, besúg, leskelődik, sőt, képes ő még pofozkodni is. Igaz, az asszonyságnak is helyén van a szíve, no meg persze a nyelve is, ám Péter ifiúr, ha kell, több gyereken, akár egy családon is keresztülszalad a hatalomért. Vagy magyar családok ezrein. Úgyhogy, ha lesz koalíció, az igazi vérbő szövetség lesz. Könnyel, vérrel, fejek hullásával, időnként eltévedt golyókkal.

Mindenesetre Gyurcsányt a napokban könyvesboltban látták, éppen önvédelmi szakmunkákat nézett, Bruce Lee könyvei között válogatott. De nincs ebben semmi különös, hiszen köztudott, hogy értünk, mármint a hatalomért még új kunsztok, minden eddiginél ravaszabb fogások elsajátítására is hajlandó. Talán még szószegésre is. Bár ismerjük el, Magyar Péter nagy ellenfél, így aztán előbb-utóbb alighanem partner, szövetséges, örök barát lesz belőle. Mert hát ez az unió is, némi jellemtöréssel, erről szól.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket