Sör vagy bor?

Bár a sör és a bor a legnépszerűbb alkoholtartalmú italok közé tartozik, összetevőik tekintetében jelentősen különböznek egymástól. Megmutatjuk, hogy a két folyadék alkoholtartalom, cukor, kalória, szénhidrátok és zsír tekintetében mennyire különbözik egymástól – számol be a blick.ch.

Alkoholtartalom

A két ital közötti legszembetűnőbb különbség az alkoholtartalom. Míg a sör átlagosan négy-hat százalék alkoholt tartalmaz, addig a népszerű borok általában 12-14 százalékot. A könnyű sörökben kevesebb az alkohol, míg a portói borok egyértelműen magasabb alkoholtartalmúak. Természetesen mindkét kategóriában léteznek alkoholmentes változatok is.

Cukor

A bor szőlőből készül, amelynek fruktózát az erjedés során alkohollá alakítják. A száraz vörösborokban általában kevesebb mint négy gramm maradékcukor van literenként. A félszáraz vagy édes borokban nagyobb arányban marad meg, ami édesebbé teszi a bort. A sör gyakran kevesebb cukrot tartalmaz, mint a bor, bár itt is vannak kivételek. A cikk írójának kedvenc söre – a belga Leffe Brune – literenként hét gramm cukrot tartalmaz, jóval többet, mint egy vörös bordeaux-i.

Kalóriák

A sör és a bor kalóriatartalmukban is különbözik, ami elsősorban az alkohollal függ össze. Egy gramm tiszta alkohol körülbelül hét kilokalóriát (kcal) tartalmaz. Egy 7,5 deciliteres üveg száraz fehérbor, rozé vagy pezsgő körülbelül 600 kcal-t tartalmaz, kétszer annyit, mint egy hagyományos sör.

Szénhidrátok

Miután a bor átvette a vezetést az alkoholtartalom, a cukortartalom és a kalóriatartalom tekintetében, most először a sör áll az első helyen. A komlóalapú ital a gabonaalapú előállítása miatt lényegesen több szénhidrátot tartalmaz, mint a bor, a hagyományos sörök általában 30-50 gramm körül vannak literenként. A bor általában körülbelül három grammot tartalmaz literenként, lényegesen kevesebbet, mint a sör.

Zsír

Mind a bor, mind a sör gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt, ezért a sör és a bor közötti választásnál a zsírtartalomnak nincs jelentősége. Ha szeretné szemmel tartani a derékbőségét, különösen az első négy kategóriát tartsa szem előtt.

Elolvasom a cikket