Veszélyeket rejt a túlsúly az idősek számára

MH
2024. október 14. hétfő. 13:40

Emlékeztetett arra, hogy a kor előrehaladtával a szív elhasználódik, a túlsúly pedig további terhelést jelent a szervnek. „Minél nagyobb a testsúly, annál nagyobb erőfeszítéseket kell tennie a szívnek, hogy kiszolgálja azt. Megnő a nyomás, hogy a vért átnyomja, és végül magas vérnyomás alakul ki” – mondta Solomatina.

A magas vérnyomás károsítja az erek falát, és a koleszterin odarohan. Ateroszklerotikus plakk képződik, ami a szívroham és a stroke fokozott kockázatát eredményezi – magyarázta Solomatina.

A túlsúly többek között inzulinrezisztencia, majd cukorbetegség kialakulásához vezet. Emellett megterheli az ízületeket: a térd- és csípőízületek, valamint a gerincoszlop is gyakrabban szenved – figyelmeztetett a táplálkozási szakértő.

Ahhoz, hogy megértsük az állapotát, ki kell számolni a testtömegindexet: erre a célra speciális kalkulátorok találhatók a weben. Ha az eredmény 25 és 30 között van, akkor túlsúlyról beszélünk. Bármi, ami 30 fölött van, elhízást jelez – jegyezte meg Solomatina.

„A fogyáshoz le kell mondani az édességekről, a transzzsírokról, a sós és a füstölt ételekről. Kötelező vizet inni, mivel javítja az anyagcserét. Ráadásul az elegendő folyadék lehetővé teszi, hogy energikusak maradjunk és kontroll alatt tartsuk a súlyunkat” – mondta a szakember.

Az egészséges emberek számára ajánlott vízfogyasztás napi 30 milliliter testsúlykilogrammonként. Egészségügyi problémák esetén azonban jobb, ha az elfogyasztott folyadék mennyiségét megbeszéljük az orvossal – mutatott rá a szakértő.

„Szükség van még rostokra – salátákra, leveles zöldségekre, teljes kiőrlésű zabkására. Ez normális állapotban tartja a bélmikrobiomot, szabályozza a testsúlyt, és elviszi a felesleges zsírt és cukrot” – tette hozzá az orvos.

A fogyás szempontjából pedig fontos a mozgás is: az idősek rendszeresen vagy nordic walkingot, valamint úszást is végezhetnek – zárta Solomatina.

Elolvasom a cikket