A hinta nem áll meg!

Közleményében a Fővárosi Nagycirkusz elmondta, a Circus Museum Flash című villámkiállítási sorozata a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum legjelentősebb műtárgygyarapodásait villantja fel a hazai és nemzetközi közönségnek, beavatva az érdeklődőket egyes értékes cirkuszi örökségelemek izgalmas kutatási és dokumentálási folyamatába.

A sorozat 3. villámkiállítása 2024. október 20-án 16:00-16:10 között a Dodi artistacsoport 52 éves hintáját és a hinta útját mutatja be a cirkuszi porondtól a múzeumi gyűjteményig – rendhagyó módon mindössze tíz percben, egyszeri alkalommal.

A Circus Museum Flash N. 003 A hinta nem áll meg! című villámkiállításon először látható a Magyarországon egyedülálló cirkuszi oroszhinta-apparát, amelynek fényes életútja dokumentumfilmen követhető eredeti tulajdonosai: Graeser József Dodi és Graeser Betty artistaművészek, valamint későbbi használói: Richter Flórián és ifj. Richter József artistaművészek közreműködésével.

Graeser József Dodi jelenleg a Fővárosi Nagycirkusz cirkuszszakmai vezetője. Artistaképzőbe járt, majd 1969-ben elkezdte cirkuszi pályafutását: a Lantos-csoportban édesapjával együtt léptek fel a Szovjetunióban egy gumiasztalszámmal. Ott láttak egy olyan hintaszámot, amely új produkcióra inspirálta őket. 1972-ben emlékezetből elkészítették a saját hintájukat, amelyen 1973-ban a gumiasztalszámuk mellett folyamatosan gyakoroltak, míg 1974-ben elindulhattak hintás cirkuszi turnéikra. 1974-tól, immár Graeser Józsefné Bettyvel együtt, Dodi-csoportként léptek fel a világ különböző cirkuszaiban. Betty máig az első és egyetlen női artista Magyarországon, aki hintáról hármas szaltót ugrott. Dodi és Betty a Dodi-csoport hintaszámában egészen 2000-ig lépett fel közösen.

Graeser József továbbra is a cirkusz világában maradt. A 2000-es évek elején cirkuszi műszaki vezetőként dolgozott Angliában, majd – mivel a hinta nem áll meg! – a Richter artistacsalád felkérésére részt vett egy új akrobatikus hintaszám betanításában, amelyet a Dodi-hintával a Magyar Nemzeti Cirkusz mutatott be 2007-ben. Graeser József 2015 óta a Fővárosi Nagycirkusz cirkuszszakmai vezetőjeként cirkuszi előadásokat rendez, artistákat mentorál, szakértői tevékenységet végez, támogatja a cirkuszi örökség megőrzését. 2024. május 23-án egy cirkusztörténettel kapcsolatos televíziós beszélgetésen együtt szerepelt Ifj. Richter Józseffel, aki ennek alkalmából felajánlotta a családjuk által használt, értékes apparát visszaajándékozását. Dodi úgy döntött, hogy az értékes hintaapparátot a magyar cirkuszmúzeum gyűjteménye számára ajánlja fel.

A Dodi-hinta 52 éves cirkuszi történeténről, a visszaajándékozás és a múzeumba kerülés gesztusáról, a múzeumi raktári elhelyezés folyamatáról a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum munkatársai dokumentumfilmet készítettek, és megkezdték a hintaapparát műtárgyvédelmi kezelését. Circus Museum Flash N. 003 A hinta nem áll meg! című villámkiállítás a Dodi-hinta artistakorszakának lezárása, egyben új műtárgyéletének kezdete: a gyönyörű és grandiózus műtárgy és története mostantól kiállításokon és filmeken kel életre és kerül ismét reflektorfénybe.

A Circus Museum Flash N. 003 A hinta nem áll meg! című időszaki villámkiállítást, a korábbi alkalmakhoz hasonlóan, a közönség nemcsak élőben, hanem online streamingadásban is követheti, és online utólag is visszanézheti.

Elolvasom a cikket