Az Egyesült Államok ismét megrótta Izraelt

„Azért írunk most, hogy nyomatékosítsuk az amerikai kormány mélységes aggodalmát a gázai humanitárius helyzet romlása miatt, és sürgős, tartós intézkedéseket kérünk kormányuktól ebben a hónapban, hogy megfordítsák ezt a helyzetet” – írták izraeli kollégáiknak október 13-i levelükben, amelyet az Axios riportere kedden tett közzé az X-en – írja a Reuters.

A levél tartalmáról először az izraeli News 12 riportere számolt be az X-en. Két, az ügyet ismerő forrás megerősítette a levél valóságtartalmát a Reutersnek. A külügyminisztérium és a Pentagon nem reagált azonnal a levél kommentálására irányuló megkeresésekre. Izrael kormányának képviselőit szintén nem lehetett azonnal elérni.

Washington gyakran sürgette Izraelt, hogy javítsa a humanitárius feltételeket a Gázai övezetben azóta, hogy a Hamász elleni háború a palesztin militáns csoport alig több mint egy évvel ezelőtti, Izrael déli része elleni támadásaival kezdődött, de a Biden-kormányzat nem szabott korlátozásokat az Egyesült Államok által Izraelnek küldött katonai segélyekre.

A jelentések az izraeli erők Gáza északi részén zajló hadműveletek kiterjesztésével egyidejűleg érkeznek, miközben a humanitárius segélyekhez való hozzáféréssel kapcsolatos aggodalmak az egész enklávéban, valamint a civilek élelmiszerhez, vízhez és gyógyszerekhez való hozzáférésével kapcsolatban továbbra is fennállnak. Az élelmiszer-ellátás jelentősen visszaesett, amióta az izraeli hatóságok új vámszabályokat vezettek be a humanitárius segélyek egy részére, és külön csökkentik a vállalkozások által szervezett szállítmányokat.

Az Egyesült Államok a múlt héten közölte az ENSZ Biztonsági Tanácsával, hogy Izraelnek sürgősen foglalkoznia kell az ostromlott Gázai övezetben élő palesztin civilek „helyzetével”, és meg kell szüntetnie a segélyszállítások korlátozásával a „szenvedések fokozását”. Felvázolták a konkrét lépéseket, amelyeket Izraelnek harminc napon belül meg kell tennie, ideértve legalább napi 350 teherautó Gázába való belépését, a harcok szüneteltetését a segélyszállítás érdekében, valamint a palesztin civilek evakuálási parancsának visszavonását, ha nincsenek harcok.

Elolvasom a cikket