Az építészet kiemelten fontos része az értékvédelem

MH/ MTI
2024. október 15. kedd. 20:16

Lánszki Regő, a csütörtökön záruló 15. Infotér konferencián belül megrendezett Contech építésügyi konferencián felidézte: az Építési és Közlekedési Minisztérium 2022-es megalakulását követően felmérték a szektor helyzetét. Szavai szerint „az építészeti minőség hiánya”, valamint az egyre fogyó zöldterületek jellemezték a szektort. Emellett a barnamezős területek stagnálását és a műemlékek romló állapotát tapasztalták.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az új állami beruházási törvény egységesíti az állami beruházási rendszer működését, az új törvény és rendeletcsomag az értékvédelmet szolgálja. A paradigmaváltás része egyebek mellett a digitalizáció, amely jelentősen egyszerűsíti az építőipari beruházásokat – tette hozzá.

Mint mondta, a 2022-ben készült felmérés szerint hétszázezer ingatlan állt üresen országszerte, amelyek jelentős része műemlék. Számos épületet reklám- és vezetékrengeteg övez, bürokratikus ügyintézés nehezítette az építkezéseket, emellett a hazai termékek és nyersanyagok alulértékeltek voltak.

Ezek alapján nyilvánvalóvá vált, hogy az építésügynek rendszerszintű problémái voltak. Annak tudatában, hogy a szektor a GDP több mint tíz százalékát biztosítja és mintegy 500 ezer ember megélhetését adja, a probléma jelentős volt – mutatott rá.

Az új állami beruházási törvény egységesíti az állami beruházási rendszer működését, az új törvény- és rendeletcsomag az értékvédelmet szolgálja. Két év alatt három törvényt és 38+6 rendelet fogadtak el – fűzte hozzá.

Hozzátette: a paradigmaváltás része egyebek mellet a digitalizáció, amely jelentősen egyszerűsíti az építőipari beruházásokat. Megújult az e-epites.hu platform, 23 eljárástípus helyett 14 született.

A következő évtizedekben aktív párbeszédre lesz szükség az ágazat szereplői között, megújuló lakáspolitikára, élhető épületekre, az infrastruktúra folyamatos fejlesztésére – húzta alá.

Az előadást követő kerekasztal-beszélgetésen Lánszki Regő arról beszélt, hogy az épített környezet visszahat az ott élőkre, éppen ezért stratégiai kérdés. Fontos, hogy társadalmasítva legyenek az építészeti kérdések.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar Ltd. alapítója azt emelte ki, hogy három jelentős kihívás áll előttünk az elkövetkező időszakban, a klímaváltozás, a demográfiai változások, valamint a homogenizáció megjelenése világszerte.

Az innováció mellett nagyon fontos a régi értékek megtartása, ápolása az építészetben. Ezen a területen szavai szerint komoly változásra van szükség – mondta.

Az építészet célja a „lelkek emelése”, amely formál minket, ez a korábbi civilizációkban nem volt kérdés. „Az építészetben vagyunk képesek megmutatni a karakterünket, nagyszerűt hozhatunk létre általa” – húzta alá.

Elolvasom a cikket