Az orvos elmondta, mivel mulasszuk el a másnaposságot

A szervezet alkoholhoz szoktatása veszélyes út – fogalmaz Vladimir Neronov orvos-gasztroenterológus, a JSC Medicine fertőző betegségek specialistája.

„Van egy közkeletű vélemény, miszerint a vaj vagy nyers tojás fogyasztása ivás előtt segít megelőzni a másnaposságot. Ezek az ételek ugyan bevonják a gyomorfalat, és lassítják az alkohol felszívódását, de ez alapvetően nem oldja meg a problémát. Sokkal hatékonyabban megelőzhető a másnaposság, ha jó minőségű alkoholt fogyasztunk mértékkel és nem éhgyomorra” – mondta.

Az orvos megjegyezte, hogy egy átmulatott este utáni reggel jobb, ha nem eszünk nehéz és zsíros ételeket. A szervezet túlterhelt, nem szabad sűrű reggelit fogyasztani. Ehelyett jobb, ha sok vizet iszunk, hogy a szervezet helyreállítsa a víz- és sóegyensúlyt. Például a könnyű levesek sokkal egészségesebbek ilyenkor, mint a zsíros ételek, és segítenek a hidratáltság fenntartásában is.

„Sokan azt hiszik, hogy a kávé segít a másnaposság ellen, de ez tévhit. A koffein fokozhatja a hányingert, és hozzájárulhat a további kiszáradáshoz, amelytől még rosszabbul érezhetjük magunkat. Kávé helyett jobb, ha ásványvizet, sós vizet, teát vagy kompótot iszunk, amelyek segítenek pótolni a folyadék- és elektrolitveszteséget” – magyarázta a gasztroenterológus.

Szerinte a másnaposság nemcsak az alkohol mennyiségéből, hanem annak minőségéből is adódhat. A magas „szennyeződéstartalmú” italok – whisky vagy konyak – fogyasztása növeli a súlyos másnaposság kockázatát. Fontos, hogy az alkohol jó minőségű legyen.

„A kontrasztzuhanyok is segíthetnek, de csak azoknak, akiknek nincsenek érrendszeri problémáik. Fontos, hogy ne vigyük túlzásba, mivel a túl forró vagy hideg zuhanyok hirtelen nyomásemelkedést okozhatnak, és rosszabbul érezzük magunkat. A legjobb megoldás a pihenés, a friss levegő és a sok folyadék” – hangsúlyozta Neronov.

A szakember leszögezte, hogy a másnaposság leküzdésére szolgáló fájdalomcsillapítók és hányáscsillapítók használata megfontolandó. Az olyan gyógyszerek, mint az aszpirin, segíthetnek a fejfájás enyhítésében, de könnyű reggeli után kell bevenni, és soha nem szabad alkohollal kombinálni. A tabletták lefekvés előtti vagy éhgyomorra történő bevétele irritálhatja a gyomornyálkahártyát, és ronthatja az állapotot.

„A savanyúság leve az egyik legnépszerűbb módszer, nem véletlenül. Segít helyreállítani a víz- és sóegyensúlyt, és csökkenti a kiszáradást. Csak azt nem szabad elfelejteni, hogy a másnaposság megelőzésének legjobb módja a tudatos, mértékletes alkoholfogyasztás” – tette hozzá az orvos.

Augusztus végén Anna Soldatenkova, a doni szanatórium főorvosa az Izvesztyiának nyilatkozott az alkohol veszélyességéről az idősekre nézve. Figyelmeztetett, hogy ez a kognitív funkciók romlásához vezethet, amely memóriazavart, konccentrációcsökkenést és a demencia fokozott kockázatát idézi elő.

Elolvasom a cikket