Az USA ultimátumot ad

„Az Egyesült Államok egyértelmű üzenetet küldött Izraelnek, hogy a Gázai övezetben kialakult humanitárius válságot egy hónapon belül meg kell oldani, hogy ne vezessenek be fegyverembargót. Magas rangú amerikai tisztviselők – Anthony Blinken külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter – tegnap átadtak Ron Dermer és Yoav Galantudo minisztereknek egy dokumentumot, amely ezt a követelést vázolja” – áll a jelentésben.

Az amerikai kormányzatot aggasztja a palesztin enklávéban romló humanitárius helyzet, Washington sürgős intézkedéseket követel ennek megváltoztatására. Az amerikai szolgálatok szerint szeptemberben március óta a legkevesebb humanitárius szállítmányt küldték Gázába.

A nyilatkozatra annak a közelmúltbeli amerikai döntésnek a közepette került sor, hogy Izraelbe telepítik a THAAD nagy magasságú és légkörön túli elfogó rakétavédelmi rendszerekből álló, az amerikai hadsereg által üzemeltetendő akkumulátort. A THAAD-rendszer egy légköri ballisztikus rakétaelhárító rendszer, amelynek segítségével Izrael sikeresebben háríthatja el az Iránból érkező, esetleges támadásokat.

Izraelt többször vádolták azzal, hogy akadályozza a Gázai övezetbe irányuló humanitárius szállítmányok célba juttatását. A zsidó állam viszont tagadja ezt, és olyan jelentéseket tesz közzé, amelyek szerint kevesebb mint egy év alatt több mint 900 ezer tonna humanitárius segélyt szállítottak a palesztin enklávé területére.

Elolvasom a cikket