Ez az öt dióféle lassítja az öregedést, és erősíti a csontokat

„A dió gazdag omega–3 zsírsavakban, valamint E-, PP-, K- és B-vitaminokban, amelyek együttesen segítenek csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és javítják a kognitív funkciókat, például a memóriát és a figyelmet. Emellett ezek a diófélék kalciumot, magnéziumot, foszfort és mangánt tartalmaznak, amely segít megőrizni a csontok egészségét” – mondta az orvos – számol be a Sports.kz.

A mandula A-, C-, E- és B-vitaminokat tartalmaz – természetes antioxidánsokat, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet az oxidatív folyamatoktól. Az E-vitamin javítja a bőr egészségét is, és segít az öregedés jeleinek leküzdésében.

„A mandula fogyasztása elősegíti a normális emésztést magas rosttartalmának köszönhetően. Gazdag magnéziumban, vasban, valamint kalciumban – más diófélékkel összehasonlítva vezető helyen áll, amely viszont hozzájárul az egészséges fogzománc és a csontok mineralizációjának fenntartásához” – mondta az orvos.

A mogyoró egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a „rossz” koleszterinszint csökkentéséhez, valamint többszörösen telítetlen zsírsavakat is, amelyek javítják a kognitív funkciókat, és csökkentik az időskori agyi betegségek kockázatát.

„A kesudió cinket tartalmaz – ez segít az immunrendszer megfelelő működésében. Kalcium, magnézium, réz és szelén is található benne, amely segít a csontok erősítésében. A kesudió gazdag egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokban, amely segít fenntartani a vér normál koleszterinszintjét. A fenyőmag pedig 19 aminosavat tartalmaz, amelyek közül nyolc az ember számára nélkülözhetetlen” – mondta az orvos.

A szakértő szerint a magas triptofán aminosavtartalom miatt a fenyőmag fogyasztása jótékony hatással van a hangulatra és az alvásra. Emellett olyan fenolos vegyületeket tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

„A dió kiváló minőségű fehérjéjét a szervezet könnyen emészti és gyorsan telíti, magas élelmirost-tartalma pedig serkenti a bélperisztaltikát, amely hozzájárul a normális emésztéshez” – mondta az orvos.

Elolvasom a cikket