Hányszor együnk egy héten tojást?

A tanyasi tojás több mint száz hasznos anyagot tartalmaz, nyugodtan nevezhetjük olcsó szuperételnek.

A tojásnak minden ember étrendjében szerepelnie kellene, mivel olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek támogatják a szervezetben zajló összes biokémiai folyamatot.

Hetente hányszor együnk tojást?

A tudósok új kutatásai kimutatták, hogy a tyúktojás nélkülözhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. Nemcsak kiváló minőségű fehérjét tartalmaz, hanem foszfolipideket, zsírban oldódó vitaminokat – A-, B6-, B12-, D-vitamint, amely a halakban és a tenger gyümölcseiben is megtalálható.

A tojást hetente öt alkalommal kellene fogyasztani, vagyis érdemes beállítani a napi étrendbe. A táplálkozási szakértők szerint jobb reggel és este fogyasztani. A C2 jelzésű tojások a legjobb kategóriának számítanak, mert fiatal tyúktól származnak. Ezt azonban a tudomány még nem erősítette meg.

Milyen előnyei vannak?

Az egyik a javított agyműködés. A tojás jótékony vegyületet tartalmaz – lecitint, amely javítja az agy vérkeringését. Bizonyos elméletek szerint a tojás rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a szenilis betegségek – Alzheimer-kór, demencia és szklerózis – kialakulását.

A csont erősségére is jótékony hatással van. A tojás D-vitamint tartalmaz, amely nagyon fontos a szervezet számára, aktívan segíti a kalcium felszívódását, segíti a csontok megerősítését és az erős csontváz kialakítását.

Kiváló minőségű fehérje értékes forrása. A fehérje izomzatunk építőanyaga. A tojás ennek a jótékony hatású vegyületnek egy rendkívül értékes fajtáját tartalmazza, amely sokkal jobban felszívódik, mint az állati fehérjék vagy a tejben található fehérjék.

A haj erőssége és rugalmassága. A tojássárgája kolint tartalmaz, egy zsírszerű anyagot, amely elősegíti a haj megerősítését és növekedését.

A szem egészsége. A tojásban található lutein és zeaxantin javítja a látásélességet, és csökkenti a szürkehályog kockázatát.

Elolvasom a cikket