Így szűrhetjük ki a hamis fűszereket

A hamisított fűszerek nemcsak az ételek minőségét rontják, hanem allergiás reakciókat is okozhatnak, mivel az ilyen termékek gyakran tartalmaznak idegen anyagokat, például dióhéjat.

Egyes, a mennyiség növelésére használt adalékanyagok nagy dózisban mérgezőek lehetnek.

A szakértő megjegyezte, hogy a sáfrányt különösen gyakran hamisítják, természetes és szintetikus színezőanyagokat egyaránt hozzáadva, hogy javítsák a gyenge minőségű termék megjelenését. a sáfrány minőségének ellenőrzéséhez egyszerűen dobjuk hideg vízbe.

Ha a víz azonnal színesedni kezd, az a rossz minőség jele, mivel a valódi sáfrányban lévő pigmentek lassan oldódnak.

Ez a teszt azonban nem mindig megbízható, mivel a modern színezékek ellenállhatnak a víznek.

Ami a kurkumát illeti, vizsgálatok kimutatták, hogy a por gyakran tartalmaz sárga krétát. Ez az adalékanyag kis mennyiségben szinte semmilyen hatással nincs az ízre és a megjelenésre, így nehéz kimutatni.

A szakértő elmagyarázta, hogy a krétában lévő kalcium-karbonát savakkal reagálva szén-dioxidot képez. A kurkuma eredetiségének vizsgálatához egy kanálnyi port adhat egy pohár fehér ecethez vagy sósavoldathoz.

Ha buborékok jelennek meg, az a krétás és rossz minőségű fűszer jele.

Elolvasom a cikket