Közgyűlést tartott a Magyar Művészeti Akadémia

A közgyűlésen, amelynek résztvevőit Turi Attila, az MMA elnöke köszöntötte, Baán László miniszteri biztos a Kulturális és Innovációs Minisztérium képviseletében Makovecz Imre építészre, az MMA alapító örökös elnökére emlékezett. A miniszteri biztos kiemelte: az MMA megálmodója és létrehozója egy nagy magyar géniusz volt.

„Makovecz Imre látomásos mester volt, aki a teremtőt a teremtett világ rendjében csodálta, és aki roppant energiáit utolsó percéig arra fordította, hogy a rábízott talentumokkal az igazságot kereső útról soha le nem térve építsen és szolgáljon” – hangsúlyozta.

Baán László emlékeztetett arra, hogy Makovecz Imre szolgálata egyszerre volt minden ízében magyar, és egyben a világmindenségben gyökerezően egyetemes, létezésével és művével nevelt minket a haza értésére és szeretetére.

Hozzátette: az általa vallott és beteljesített életfeladatot, a magyar nemzeti közösség megőrzését és küldetésének ébren tartását egy törvényben rögzített intézményes közösség viszi tovább. Az MMA köztestülete az a maradandó és méltó intézményes közösség, amely Makovecz Imre örökébe lépve erre a feladatra hivatott – hangsúlyozta.

„Ez az a munka, amit önök együtt és külön-külön is nap mint nap tiszteletet érdemlő odaadással és eredményességgel végeznek” – mutatott rá a miniszteri biztos, hozzáfűzve: munkájukban ezt követően is számíthatnak a kormány eltökélt támogatására.

A közgyűlésen Turi Attila összefoglalta a 2024. január 1-jétől 2024. július 31-ig terjedő időszakra vonatkozóan az elnök és az elnökség munkáját. A témakörök közt szerepelt egyebek mellett a művészeti középdíjak rendezése, valamint a Magyar Építészeti Központ és Múzeum épületének tervezése és megvalósítása.

Ezt követően, hivatkozva a korábban írásban megkapott szakmai beszámolókra, az elnök az MMA kilenc tagozatának, valamint az MMA bizottságainak munkáját foglalta össze az ösztöndíjrendszerrel, valamint a taggá választással kapcsolatban.

Az MMA felügyelő testülete tájékoztatást adott az elmúlt egy évben, 2023 októberétől eltelt időszakban végzett munkájáról. A testület összetétele változott idén május 31-ét követően. Az országgyűlés kulturális bizottsága Halász János országgyűlési képviselőt delegálta a testületbe, a tagok pedig őt választották elnökül.

A közgyűlés elfogadta a 2023. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolót.

Az MMA alapszabálya szerint a testület postumus honoris causa címet adományozhat azon személyeknek, akik életük során kimagasló művészi tevékenységet folytattak, a köztestület megalakulása előtt vagy azt követően – tagjelöltként – megválasztásuk előtt elhunytak, és nem voltak az MMA társadalmi szervezet tagjai.

Az elnökség előterjesztését a cím adományozásáról Pogány Frigyes (1909–1976) építész, művészettörténész; Huszárik Zoltán (1931–1981) filmrendező, forgatókönyvíró; Makoldi Sándor (1945–2017) festőművész, néprajzkutató; Mensáros László (1926–1993) színművész és Kistétényi Melinda (1926–1999) zeneszerző, orgonaművész részére a közgyűlés elfogadta.

A közgyűlésen szóba került továbbá a Magyar Rádió egykori, Bródy Sándor utcai épületegyüttesének, azon belül a 6-os stúdiónak a bontása; a piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetem campusának készült épületkomplexumnak, illetve a kecskeméti Naiv Művészetek Múzeumának a sorsa; valamint a művésztelepek, alkotóházak fenntartásának, a fenntartóval való kapcsolatának a kérdésköre.

Zárszavában Turi Attila az MMA erdélyi munkacsoportjának alakulási folyamatáról adott rövid tájékoztatást, hozzátéve, hogy a munkacsoport a magyarországi regionális központokhoz hasonlóan a kulturális szakmai együttműködés helyi partnere és ösztönzője lehet, illetve konkrét programokra is tehet majd javaslatot.

Az elnök hangsúlyozta, reméli, a szükséges feltételek mielőbb teljesülnek, és így nem lesz akadálya az első határon túli munkacsoport megalakulásának.

Elolvasom a cikket