Oroszország katonai segítséget nyújt Észak-Koreának

„Ha a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság ellen agressziós cselekményt követnek el, minden szükséges intézkedést megteszünk a mi jogszabályainknak megfelelően, a KNDK jogszabályaival összhangban” – mondta a TASZSZ hírügynökség kérdésére – számol be az Oroszhirek.

Rudenko elmondta, hogy az Oroszország és Észak-Korea közötti, átfogó stratégiai partnerségről szóló szerződésben, amelyet előző nap terjesztettek az Állami Duma elé ratifikációra, szerepelnek erre vonatkozó záradékok.

„A szerződésben minden benne van: a harmadik és a negyedik cikkely. A szerződést aláírták, tehát nyilvános”– mondta.

„Szerepel benne a 4. cikkely, amely pontosan az agresszió esetén történő, kölcsönös segítségnyújtás kérdésével foglalkozik, hogy a felek az egyik fél elleni agresszió esetén minden szükséges segítséget megadnak egymásnak, beleértve a katonai segítséget is.”

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban az Oroszország és Észak-Korea közötti, átfogó stratégiai partnerségről szóló szerződést terjesztette az Állami Duma elé ratifikálásra. A szerződést 2024. június 19-én írták alá Phenjanban.

A szerződés előírja, hogy a felek állandó jelleggel, nemzeti jogszabályaik és nemzetközi kötelezettségeik figyelembevételével fenntartják és fejlesztik az átfogó stratégiai partnerségi kapcsolatokat, amelyek az állami szuverenitás és területi integritás kölcsönös tiszteletben tartásának, a belügyekbe való be nem avatkozásnak, az egyenlőségnek és a nemzetközi jog egyéb, az országok közötti baráti kapcsolatokra és együttműködésre vonatkozó elvein alapulnak. A felek a szerződéshez csatolt feljegyzés szerint a globális stratégiai stabilitás és egy igazságos, többpólusú nemzetközi rendszer megteremtésére törekszenek.

A szerződés kimondja, hogy az egyik fél ellen irányuló fegyveres támadás közvetlen fenyegetése esetén a felek az egyik fél kérésére haladéktalanul aktiválják a kétoldalú konzultációs csatornákat, hogy összehangolják álláspontjukat, és megállapodjanak a lehetséges gyakorlati intézkedésekről, hogy segítsék egymást a fenyegetés elhárításának elősegítése érdekében. Abban az esetben, ha az egyik fél bármely ország vagy több ország részéről fegyveres támadásnak van kitéve, és ezáltal hadiállapotba kerül, a másik fél az ENSZ Alapokmányának 51. cikkével, valamint az Orosz Föderáció és a KNDK jogszabályaival összhangban haladéktalanul katonai és egyéb segítséget nyújt minden rendelkezésére álló eszközzel.

Elolvasom a cikket