Ukrajna jövőjéről már folynak a tárgyalások

Magyar Tibor
2024. október 15. kedd. 13:26

Tény és való, hogy a jelenlegi amerikai vezetés a válsággócokat nem tudta jól kezelni. Ez igaz az orosz–ukrán helyzetre, a Közel-Keletre és Kínára is – mondta a Magyar Hírlap stúdiójában Horváth József. A Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet vezetője kiemelte, az USA után az európai roadshow-ját is megcsinálta Zelenszkij. Ennek az eredményei csekélyek. Ígéretekben senki sem fukarkodott, de az látszik, hogy egyre kevesebb támogatásra számíthat Ukrajna – tette hozzá.

A szakember kiemelte, Ukrajna számára egy esély maradt, hogy ha újabb partnereket ránt be ebbe a háborúba. Ez lehet egy olyan célkitűzés, amivel vagy a NATO-t vagy néhány NATO tagországot bevonz ebbe a konfliktusba, és akkor eljuthatunk egy III. Világháborúba.

Megjegyezte, a 2025-ös költségvetési tervezetben az áll, hogy befagyasztják a minimálbért, ami jelenleg 30 ezer forint, ebből nem lehet megélni. Ezt 2027-ig szeretnék tartani. Ha ezeket a béreket nem emelik, akkor az állami szférában dolgozók bére se emelkedik, a nyugdíjak se, de a katonák pénze is ezen a szinten marad. Ez a végjáték előszele. Ezt a szigorítást a nyugati hitelezők követelik Ukrajnán – jegyezte meg.

Hozzátette, a hírek arról is szólnak, hogy az elmúlt pár hónapban több száz autót gyújtottak fel, amelyekkel a sorozandó embereket szedik össze. „Én már hamarabbra vártam, hogy a nők mikor mozdulnak meg, és mikor érzik úgy, hogy innentől kezdve elég volt. Több ország esetében is láttuk, hogy a nők a maguk békés eszközeivel sokszor erősebben tudják érvényesíteni az akaratukat, mint a férfiak. Most már aktívan is képesek a személyi szabadságukat is kockára tenni, hogy megvédjék a férjeiket, rokonaikat, ami azt jelzi, hogy Ukrajna egyre kevésbé ura a belpolitikai helyzetnek” – fogalmazott Horváth József.

A jövőről kifejtette, bármi megtörténhet. Az oroszok részéről látjuk, hogy az ő kezükre játszik az idő. Folyamatosan foglalják el a településeket. Másrészről az orosz hátország stabil, az orosz gazdaság jól teljesít. Ebben az évben a szakértők szerint a háztartási hiány több tízmillióval fog csökkenni. Az oroszok részéről valójában nincs sem szándék, sem ok, hogy atomfegyvert vessenek be. Viszont ha mélységi támadásokat követhet el Ukrajna, akkor olyan válaszcsapást mérhetnek az oroszok, ami akár egy atomtámadás is lehet – hívta fel a figyelmet.

Megjegyezte, az oroszok és az amerikaiak között intenzív diplomata kapcsolatok lehetnek. „Én nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy Ukrajna jövőjéről folynak már tárgyalások. Erre utalhatnak Medvegyev kijelentései is. Én azt látom, hogy az, hogy béketárgyalások, tűzszünet legyen, ebben az amerikaiak is egyre jobban érdekeltek. Akármelyik jelölt fut be november 5-én Amerikában, az ukrán támogatások meg fognak csappanni” – fogalmazott.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket