A fagyasztott zöldségek nagyon hasznosak lehetnek a szervezet számára, ha megfelelően termesztik és tárolják őket. Íme néhány ok, amiért jó választásnak bizonyulnak – írja a Sports.kz.
Tápanyagmegőrzés
A fagyasztott zöldségeket röviddel a betakarítás után fagyasztják le, így a legtöbb vitamin és ásványi anyag megmarad bennük. Például az A- és C-vitamin, az antioxidánsok és a rostok a fagyasztás során majdnem olyan jól megmaradnak, mint a friss zöldségekben, minimális minőségromlással. A fagyasztás során a zöldségeket minimális hőkezelésnek (blansírozás) vetik alá, hogy megállítsák az enzimek működését, amelyek befolyásolhatják az ízeket és a textúrát. Ez segít elkerülni a tápanyagok elvesztését, amely általában a friss zöldségek hosszú ideig tartó tárolásakor következik be.
Kényelem és elérhetőség
A fagyasztott zöldségek egész évben elérhetőek, és nem romlanak meg olyan gyorsan, mint a frissek. Ezáltal bármikor kényelmesen elkészíthetőek az egészséges ételek.
Kevesebb élelmiszer-pazarlás
Mivel a fagyasztott zöldségeket hosszú ideig lehet tárolni anélkül, hogy tápértéküket elveszítenék, használatuk csökkenti az élelmiszerromlás kockázatát, amely hozzájárul az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez.
Mítosz a fagyasztott zöldségekkel kapcsolatban
Svetlana Fus táplálkozási szakértő megjegyezte, hogy a fagyasztott zöldségek, mint a brokkoli, a kelbimbó és a karfiol, a padlizsán, a cukkini, a paradicsom, a paprika, a póréhagyma és a fiatal zöldbab is értékes kiegészítői a télnek. Vagyis hasznosak, nem pedig fordítva.
A betakarítás után hamarosan történő fagyasztásnak köszönhetően szinte minden jótékony anyagukat megőrzik, és számos étel elkészítéséhez felhasználhatók.