A kudarc garantált?

Magyar Péternek nem csak itthon kampányolnak. A balos közvélemény-kutatók feltűnően tolják a szekerét, sőt az ATV-ben még meg is magyarázza egy szakértő, hogy a Závecz Research felmérése mindig objektív, tárgyszerű. De Vasali Zoltán azt is elkotyogja, hogy ő bizony egy egyetemen tanít Závecz Tiborral. Hát naná, hogy nem fog róla rosszat mondani, még ha a számok arra is utalnak, hogy valami itt nincs rendben. Aztán odakapcsol a néző a strasbourgi EP-ülésre, és mit lát? Hogy Ursula von der Leyen és Manfred Weber szintén Magyar Péternek kampányol. Méghozzá szokatlan módon és rendkívül durván, a magyar belügyekbe való beavatkozással. Lehet, hogy a kudarc még így is garantálható?

Menjünk sorba.

A Závecz Research szerint augusztus vége óta közelebb került egymáshoz a Fidesz és a TISZA Párt támogatottsága. A változások ugyan kicsik, de a múltkori 6 százalékpontos különbség 4 százalékpontra szűkült. Csak emlékeztetőül: Záveczék a júniusi uniós választás előtt szintén kitettek magukért. Mint ismert, a választási eredmény úgy alakult, hogy a Fidesz 45, a Tisza 29, a DK–MSZP–Párbeszéd szövetség 8 százalékot kapott. A Závecz akkor is próbálkozott apokaliptikus képet festeni a jobboldalról: a Fidesz-listának 33, a DK-listának 26 százalékot jósoltak. Ahogy az előbbiekből kiderült: nem jött be. A Fideszt 12 százalékkal alul-, Gyurcsányéket 18 százalékkal felülmérték.

Erre mondta Vasali Zoltán az ATV-ben arra a kérdésre, hogy „mire utal ez”: „Én a Tiborral egy egyetemen tanítok, de ez még a kormánypárti oldalon is megbízható. Nem véletlenül a Medián mellett a legkevesebbet tévednek a választások előtt is.”

A számok nyelvén a 2022 tavaszi választásokról: Egy héttel a választások előtt nagyjából ugyanannyian, 42 százaléknyian akarnak kormányváltást, mint ahányan (44 százalék) az Orbán-kormány maradását szeretnék, mondta a Závecz Research.

Képzelje kedves olvasó, ha sokat tévednének, milyen eredmények jönnének ki. Ekkorát ugyanis nagyon nehéz tévedni, így a megoldást vélhetően másfelé érdemes keresni. Ha jóindulatúak vagyunk, azt sem zárhatjuk ki, hogy Záveczék pusztán csak dilettánsok. De nem árt tudni, hogy a Závecz Research több alkalommal is kapott megrendelést baloldali pártoktól. 2019-ben a Párbeszéd fizetett ki nekik elemzések készítéséért közel hétmillió forintot. Nemrég pedig kiderült, hogy a Korányi Dávid-féle Action for Democracy támogatta Závecz Tibor másik közvélemény-kutató cégét, a SzondaPhone Kft.-t.

Vasali Zoltán azt is megemlítette, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal már nemcsak a médiát, hanem a közvélemény-kutató intézeteket is vizsgálja. Lehet, hogy nem véletlenül? Lehet, hogy mégsem véletlenül jönnek ki ezek az eredmények?

Mindenesetre Kövér László a minapi nyilatkozatában azt üzente: „Pánikra semmi ok.” A baloldali elhajlással nem vádolható Nézőpont szerint a Fidesz–KDNP támogatottsága (45 százalék) változatlan a júniusi EP-választás óta, mely kényelmes többséget jelentene egy most vasárnap tartott országgyűlési választáson. A TISZA Párt 5 százalékpontot erősödött (35 százalék). A plusztámogatói azonban nem új szavazók, hanem a többi ellenzéki párt korábbi szavazói közül kerültek ki. Az utóbbi három hónapban a Gyurcsány-koalíció (6 százalék), a Mi Hazánk (5 százalék) és a Momentum (3 százalék) tábora is gyengült.

És akkor nézzük, hogy kampányolnak Magyar Péternek Strasbourgban! Orbán Viktor szerint lényegében egy esküvőt celebrált von der Leyen Brüsszel, Magyar Péter, valamint Dobrev Klára között. Orbán egyenesen belemondta a nyilvánosságba: Von der Leyen meg akarja buktatni a magyar kormányt. Az Európai Néppárt és vezetése pedig távozásra szólította fel a miniszterelnököt. Manfred Weber: „A Fidesz veszített a választáson, mert csökkent a EP-képviselőinek száma. Majd kerek perec kijelentette, Orbán Viktor a múlt, Magyar Péter a jövő.” Orbán azonban aláhúzta: „A Fidesz–KDNP 45 százalékot kapott az EP-választáson, a németeknél a CDU-CSU a szavazatok 30 százalékát szerezte meg. Ki győzött akkor?” – tette fel a költői kérdést a magyar kormányfő.

Korábban Bajnai Gordon, majd Botka László, a Momentum, Márky-Zai Péter tiltakozott a Gyurcsánnyal való koalíció ellen, aztán mégis megkötötte, majd elbukott. A 2026-os választáson valószínűleg ez a sors vár Magyar Péterre is. Érdemes neki kampányolni. Az előzmények alapján a kudarc szinte garantált.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket